Publicerad 2020-07-02

Senaste nytt om kommunal belysningshantering

"Staten måste ta ansvar för belysning längs sina vägar!"

Kommuner äger hundratusentals belysningsanläggningar längs statlig väg. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har nyligen tagit fram en skrivelse till regeringen där man hävdar att Trafikverket måste få uppdraget att erbjuda sig att ta över anläggningarna. 

Bakgrunden är Trafikverkets beslut tidigare i år om att de inte tänker erbjuda sig att ta över kommunal belysning längs statlig väg i närtid.

Läs SKR:s skrivelse till regeringen

Belysning motorled

I dagsläget är kommuner fortsatt ansvariga för kommunal belysning längs med statlig väg

Trafikverket genomförde en pilotstudie under 2018 och 2019 i samarbete med 17 kommuner kring kommunal belysning längs med statlig väg. I våras meddelade myndigheten att man efter denna undersökning kommit fram till att man inte kommer erbjuda sig att ta över ansvaret för kommunalt ägd belysning vid statliga vägar på grund av ekonomiska skäl. Istället föreslår Trafikverket ett samarbete med kommuner för att göra belysningsplaner.

Kommuner kan anmäla sitt intresse till Trafikverket

Syftet med Trafikverkets belysningsplaner är att analysera var det kan vara aktuellt att ta ner belysning samt var det behövs ny belysning. Kommuner som är intresserade av att ta fram sådana belysningsplaner tillsammans med Trafikverket kan anmäla sitt intresse via myndighetens hemsida. 

Läs mer på Trafikverkets www


Bra inventeringsverktyg ger koll på kommunal belysning

Genom att inventera alla stolpar och armaturer får kommunen en aktuell bild av vilken belysning man ansvarar för, var de finns och i vilket skick de befinner sig. 

För att genomföra en sådan inventering behövs bra och enkla verktyg som fungerar i mobila enheter. Det ska vara möjligt att både titta på, inventera och redigera era belysningsuppgifter ute i fält. Med vår lösning för belysningshantering får ni stöd för detta.

Läs mer om GEOSECMA Belysning


Så stödjer GEOSECMA for ArcGIS belysningshantering

  • Kontroll över vilka belysningsstolpar som är kommunalt ansvar
  • Belysningsinformation kan kopplas ihop med väglänk
  • Fältinventering
  • Planering och kontroll av drift och underhåll
  • Belysningsstatistik
Belysning parkstig

VILL DU VETA MER?

Är du intresserad av ytterligare information om GEOSECMA for ArcGIS och hur vår lösning kan stödja din verksamhets behov? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.