Publicerad 2015-11-19

7000 ton skräp hamnar i avloppen

9 av 10 svenskar är överens – endast kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ner i toaletten. Allt annat skräp är oacceptabelt, det visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.


Världstoalett dagen den 19 november är en årlig FN-dag för att uppmärksamma att 2,5 miljard människor inte har tillgång till en toalett. I Sverige har vi både rent vatten och tillgång till toalett, men vi tar inte hand om vårt avlopp. Mycket energi och stora resurser får läggas på att hantera allt skräp som spolats ner. Rörnätspersonalen på landets VA-avdelningar får lägga tid på att fixa stopp i ledningsnätet och pumpar. Och på reningsverken är risken att skräpet förstör eller stoppar reningen vilket bidrar till betydligt mer föroreningar i vattnet.

Fixa en papperskorg så blir din VA-avdelning glad

Den bästa lösningen för att förhindra de här problemen i vårt ledningsnät, pumpar och reningsverk är att medborgarna fixar en papperskorg till toaletten. Där i ska istället de bommulstussar, tamponger, våtservetter och tops slängas som är några av de vanligaste sakerna som felaktigt spolas ner i toaletten, enligt en SIFO-undersökning. 

Läs mer på Svenskt Vattens hemsida 


Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.