Trafikverket - ajourhållningsstopp av GCM-vägtyp

Publicerad 2021-10-14

Myndigheten informerar om att man kommer införa ajourhållningsstopp för cykel- och gångnät under hela november, vilket medför att 15 oktober är sista dag för leveranser av cykel- och gångnät.


Ny VD för S-GROUP Solutions från 1 januari 2022

Publicerad 2021-09-30

Efter drygt 30 års anställning i S-GROUP Solutions har vår VD, Hans-Göran Wilhelmsson, bestämt sig för att gå i pension vid årsskiftet. Vi hälsar hans efterträdare, Carl-Johan Ahde, varmt välkommen i rollen som ny VD för S-GROUP Solutions från och med den 1 januari 2022!


Ny kollega i supporten - möt tidigare bygglovshandläggaren Mathias

Publicerad 2021-09-24

I denna intervju får ni träffa Mathias Pastuhoff som senast kommer från en anställning som bygglovshandläggare med stort fokus på digitalisering. 


Nytt rättningspaket för GEOSECMA for ArcGIS tillgängligt

Publicerad 2021-09-16

Nu finns ett nytt rättningspaket, så kallad QIP (Quality Improvement Package) tillgängligt för beställning. Rättningarna avser GEOSECMA for ArcGIS. Läs mer på vår hemsida.


Lantmäteriet tar bort GSD-Fastighetskartan den 1 oktober - vi hjälper er med nya dataprodukterna!

Publicerad 2021-09-16

Den 1 oktober tar Lantmäteriet bort GSD-Fastighetskartan, en karta som innehållit såväl fastighetsindelning med fastighetsgränser som topografi med bland annat byggnader, markslag och vägar. GSD-Fastighetskartan ersätts med nya produkter från den 1 oktober. Från samma datum inför Lantmäteriet även ett nytt filformat för leveranser av dessa nya produkter.


Programmerarens dag 2021

Publicerad 2021-09-13

13 september är den 256:e dagen på året, vilket innebär att det idag är Programmerarens dag. Kan ni gissa varför?


Höstmöte med GEOSECMA Användarförening

Publicerad 2021-09-09

Idag har vi haft möte med styrelsen i GEOSECMA Användarförening – en alltid lika givande möjlighet för oss att möta våra användare i utvecklande dialoger, diskussioner och erfarenhetsutbyten kring GEOSECMA for ArcGIS. Vi hoppas att vi snart kan träffa er i verkligheten!


S-GROUP Solutions utsedd till årets vinnare av Made in Karlskrona

Publicerad 2021-09-08

Vi är riktigt stolta och glada över att berätta att Karlskrona kommun har utsett S-GROUP Solutions som årets vinnare av ”Made in Karlskrona”!


Lantmäteriet genomför förändringar i BAL

Publicerad 2021-09-06

Den 28 september träder Lantmäteriets nya kontraktrelease för BAL i kraft. Det innebär att myndigheten gör vissa förändringar i byggnads- och adressinformation i syfte att tillgodose ökade krav på informationssäkerhet.


Lantmäteriet ändrar adressen för Registerkarte-GML (DRK-Platsen)

Publicerad 2021-09-06

Lantmäteriet höjer säkerheten på FTP-kommunikation, vilket innebär att endast SFTP används från den 15 september. Det medför att Lantmäteriet ändrar adressen för DRK-Platsens (RegisterKarte-GML) och Bankir-Aviseringars (Flyttfil) leveranser.


Utbyte av detaljplaner – hur fungerar det enligt Boverkets nya regelverk?

Publicerad 2021-09-01

Befintlig SIS-standard (SS 637040:2016) är inte kompatibel med Boverkets nya föreskrift (2020:5) och allmänna råd (2020:6) för detaljplaner. Lantmäteriets nya Nationella Geodataplattform är i stället det framtida navet för utbyte av detaljplaneinformation. Vad innebär det för er som har behov av att skicka detaljplaner mellan olika IT-system under planprocessen, exempelvis mellan kommun och detaljplanekonsult?


Lantmäteriet lanserar revidering av ÖFF 11.50 den 1 oktober

Publicerad 2021-08-31

Lantmäteriet släpper vanligtvis årligen ett nytt överföringsformat för fastighetsinformation (ÖFF). I år gör myndigheten endast en uppdatering av befintligt överföringsformat, ÖFF 11.50 (rev1), vilket lanseras den 1 oktober 2021


Lantmäteriets GSD-Fastighetskartan ersätts med nya produkter

Publicerad 2021-08-16

Lantmäteriets mest detaljerade karta är i nuläget GSD-Fastighetskartan. Den innehåller såväl fastighetsindelning med fastighetsgränser som topografi med bland annat byggnader, markslag och vägar. Lantmäteriet har nu aviserat att GSD-Fastighetskartan upphör den 1 oktober och ersätts med nya produkter samt nytt filformat för leveranser.


Ny version av ArcGIS Urban förenklar planprocessen

Publicerad 2021-07-14

Den 21 juli lanserar Esri Inc en ny version av ArcGIS Urban, som med nya möjligheter och värdefull funktionalitet kommer medföra stora fördelar för Sveriges kommuner.


Se film och produktdemo - nya GEOSECMA Trafik

Publicerad 2021-07-13

Vill du se hur nya GEOSECMA Trafik ser ut? I vår filminspelning från vårens webbinar visar vi hur GEOSECMA Trafik förenklar och förkortar tiden i arbetsflödets alla steg: från skapandet av en ny föreskrift tills dess att den är publicerad i Transportstyrelsens STFS.


Se film - Enklare och snabbare handläggning av ärenden från Ledningskollen

Publicerad 2021-07-07

Nu tillgängliggör vi filminspelningen av vårt uppskattade webbinar där vi visar hur GEOSECMA – Ledningskollen/ledningsägare medför att antalet arbetsmoment minskar och handläggningstiden förkortas tack vare ett automatiserat ärendeflöde mellan ”Ledningskollen" och GEOSECMA for ArcGIS!


Vår tillhörighet i Addnode ger oss ett nytt utseende!

Publicerad 2021-07-06

Sedan den 1 april ingår vi i Addnode-koncernen och nu är det äntligen dags att också byta kostym och visa utåt att vi är en del av Addnode-familjen.


Se film - Skapa digital samhällsbyggnadsprocess i praktiken

Publicerad 2021-07-05

Nu tillgängliggör vi filminspelningen av vårt oerhört uppskattade webbinar på temat ”Så skapas en digital samhällsbyggnadsprocess i praktiken”!


Möt Malin - projektledare i vårt utvecklingsteam

Publicerad 2021-06-29

I denna artikel träffar vi Malin som arbetar som projektledare i vårt utvecklingsteam. Hon började på S-GROUP Solutions så sent som i mars men känns redan som en självklar del i teamet med sin gedigna erfarenhet från affärs- och IT-området. Vi tog en pratstund med Malin för att höra lite om vad hennes roll egentligen innebär och vad som fick henne att söka sig till vårt företag.


Digitala grundkartor – Snabbguide i aktuella myndighetsinitiativ

Publicerad 2021-06-23

Den digitala samhällsbyggnadsprocessen är ett område där det händer mycket. Flera myndighetsinitiativ pågår och nya regelverk lanseras som påverkar Sveriges kommuner. Boverkets och Lantmäteriets nya regler har hittills främst berört detaljplaner. Men vad är på gång avseende digitala grundkartor? I denna artikel guidar vi dig genom tillgängliggörande via Lantmäteriets Nationella geodataplattform, nya HMK 2021 och hur vi framtidssäkrar GEOSECMA for ArcGIS.


Främja cyklandet i er kommun - läs våra tips och se hur våra verktyg hjälper er i arbetet

Publicerad 2021-06-16

Vi har samlat artiklar, lästips och länkar till de verktyg vi tillhandahåller för hantering av cykelvägsdata. Ta del av informationen för att få inspiration till hur ni kan främja cyklandet i er kommun.


Supporttips - Lantmäteriets BAL-tjänst delvis stängd 16 juni

Publicerad 2021-06-14

Lantmäteriet meddelar att under onsdag 16 juni, mellan kl. 7-9, stängs BAL-systemen för att Lantmäteriet ska driftsätta sin nya kontraktrelease för BAL.


Grattis Bodens kommun - skarp leverans av detaljplaneinformation till Lantmäteriets Nationella geodataplattform

Publicerad 2021-06-09

Grattis Bodens kommun! Bodens kommun gör det igen! De var den första av Sveriges kommuner att, i samarbete med Lantmäteriet, leverera digitala detaljplaner till den Nationella geodataplattformen med lyckat resultat. Boden var även den kommun som var först ut med att ansluta sig till den Nationella geodataplattformen. Och efter att ha skrivit avtal med Lantmäteriet så har de denna veckan gjort den första skarpa leveransen av detaljplaneinformation på egen hand till geodataplattformen med godkänt resultat från Lantmäteriets sida. Stort grattis säger vi till Bodens kommun - fantastiskt bra jobbat!


Lansering av nytt ramverk för webbapplikationer hyllas av GEOSECMA-användare

Publicerad 2021-06-02

Ny teknik och innovation innebär nya sätt att lösa utmaningar i syfte att förbättra. Vår investering i ett helt nytt ramverk för webbapplikationer och fokus på UI/UX är ett utmärkt exempel på hur ny teknik kan användas för att förbättra för människor och i det här fallet för dig som använder GEOSECMA for ArcGIS.


Trafikverkets nya NVDB-katalog - så påverkas våra kunder med GEOSECMA LVDB

Publicerad 2021-05-25

Information som rör våra kunder med GEOSECMA LVDB


Trelleborgs kommun ser stora fördelar med GEOSECMA - Ledningskollen/ledningsägare

Publicerad 2021-05-06

Nu lanserar vi GEOSECMA - Ledningskollen/ledningsägare, en helt webbaserad integrationsmodul, där ledningsägare kan hantera inkomna ärenden från Post- och Telestyrelsens (PTS) webbtjänst ”Ledningskollen.se”, direkt i GEOSECMA for ArcGIS. Under utvecklingsprocessen har vi tagit hjälp av en projektgrupp bestående av verksamma inom VA-branschen i landets kommuner. Hör några av dem berätta om sina förväntningar på det färdiga resultatet av vårt arbete.


Supporten informerar: Störningar som påverkar GEOSECMA LVDB

Publicerad 2021-04-21

Den 22 april identifierade vi att förändringar, avseende kommunikationen mellan GEOSECMA LVDB och Trafikverkets tjänster för datautbyte, resulterade i störningar för våra kunder med GEOSECMA LVDB. Den 30 april skickade vi ut information om lösning till samtliga kunder med GEOSECMA LVDB. Länk till mer info i nyheten.


Insamling av kommunal gatustatistik i SKR:s Kolada

Publicerad 2021-04-08

Insamling av Gatustatistik är igång! Det finns en stor efterfrågan på statistik inom väghållningsområdet. Kommuner kan vara med och bidra med nyckeltal till SKR:s nya gatustatistik i Kolada (kommun- och landstingsdatabasen). Inmatningen pågår fram till 30 april 2021.


Addnode Group förvärvar programvarubolaget S-GROUP Solutions

Publicerad 2021-03-30

STOCKHOLM, 30 mars 2021 – Addnode Group har tecknat avtal om att förvärva programvarubolaget S-GROUP Solutions AB (”S-GROUP Solutions”).


7 tips - Så blir din kommun redo inför leverans av detaljplaner till Lantmäteriets nationella geodataplattform!

Publicerad 2021-03-28

Den 1 januari 2022 måste Sveriges kommuner börja leverera detaljplaner digitalt till Lantmäteriets nya nationella geodataplattform. Vi hjälper er att reda ut vad som är viktigt att tänka på och har även samlat relevanta länktips till myndighetens rekommendationer!


Supportinformation - Certifikatbyte för Lantmäteriets geodatatjänster

Publicerad 2021-03-24

Lantmäteriet har gått ut med information om att deras geodatatjänster/API-portal kan påverkas av ett certifikatbyte hos Telia, som börja gälla från den 29 mars 2021.


Vi behöver fler kvinnor i teknikbranschen

Publicerad 2021-03-12

Vi på S-GROUP Solutions jobbar aktivt för att bidra till en jämlik arbetsmiljö. För oss har det alltid handlat om att tillvarata kunskap och kompetens, oavsett kön. Även om vi är glada att allt fler kvinnor söker sig till oss är det fortfarande för få.


Boverkets nya regelverk för detaljplaner saknar stöd för SIS-standard

Publicerad 2021-03-11

Boverkets nya föreskrift (2020:5) och allmänna råd (2020:6) för detaljplaner, som släpptes den 1 oktober 2020, är inte kompatibla med befintlig SIS-standard (SS 637040:2016). Myndigheten har dessutom aviserat att man heller inte planerar att komplettera med något sådant stöd framöver. Det är i stället Lantmäteriets nya Nationella Geodataplattform som blir det framtida navet för utbyte av detaljplaneinformation


Smarta VA-ledningsnät – vad innebär det? Ta del av vår snabbguide!

Publicerad 2021-03-11

Att vara smart kan även uttryckas som att vara klok, kunnig och intelligent. Och dessa förmågor gäller även när vi pratar om ett VA-nät. Eller kanske snarare vilka krav vi ska ställa på ett IT-stöd för att hantera våra ledningsnät.


Upplands-Bro satsar på en sammanhållen planprocess

Publicerad 2021-03-08

Planavdelningen i Upplands-Bros kommun arbetade tidigare i ett CAD-baserat program, men då det inte längre uppdaterades enligt deras behov var de tvungna att se på andra lösningar. I strävan efter en sammanhållen digital planprocess valde de att samverka med kommunens GIS- och Kartenhet för att tillsammans arbeta fram en hållbar lösning som skulle fungera för hela kommunen. Valet föll då på GEOSECMA Fysisk planering som GIS-lösning,


Läckage i ledningsnäten - Våra 3 bästa tips!

Publicerad 2021-03-04

Varje år läcker i genomsnitt 15 % av vårt dricksvatten ut i marken på grund av läckage i ledningsnäten enligt Svenskt Vatten. Anledningarna är bland annat Sveriges föråldrade ledningsnät, eftersatt underhåll och klimatförändringar. Kraftiga regn gör att oönskat vatten läcker in i ledningarna. Torka leder till vattenbrist och extremt låga grundvattennivåer.


Se vår filmpresentation – Svenskt Vatten och VA-organisationer ger sin syn på morgondagens VA-system!

Publicerad 2021-02-23

Vi har producerat en film om nya GEOSECMA VA där du får veta vilka möjligheter som lösningen kommer medföra för dig och din VA-organisation.


Välj rätt IT-stöd för digitala detaljplaner!

Publicerad 2021-02-08

Den kommunala samhällsbyggnadsprocessen omges av ständigt nya regelverk och högt satta politiska mål i syfte att skapa en enklare, öppnare och mer effektiv plan- och byggprocess. Därför är det avgörande att kommuner gör rätt val av verktyg för att kunna etablera en digital samhällsbyggnadsprocess där alla datamängder hänger ihop och kan göras tillgängliga digitalt.


GEOSECMA Trafik stödjer nya vägmärket Cykelgata

Publicerad 2021-02-04

Nu släpper Transportstyrelsen det nya vägmärket Cykelgata (E33) samt Cykelgata upphör (E34). Införandet av Cykelgata är efterfrågat i flera kommuner som vill ha detta på plats till kommande cykelsäsong. I städernas centrala delar, där utrymme för cykelbana eller cykelfält saknas, är detta ett nytt alternativ för att visa att cykling prioriteras framför motorfordonstrafik.


GEOSECMA for ArcGIS – först ut med att leverera detaljplaner till Lantmäteriets nya nationella geodataplattform!

Publicerad 2021-01-22

I förra veckan öppnade Lantmäteriet den första versionen av sin nationella geodataplattform. Syftet med plattformen är att försörja den digitala samhällsbyggnadsprocessen med nationellt standardiserad information. Redan nu har den första leveransen gjorts av digitala detaljplaner från GEOSECMA Fysisk planering till Lantmäteriets geodataplattform med lyckat resultat! Premiärleveransen innehöll detaljplaneinformation från en av våra kunder, Bodens kommun, som nu är på gång att skriva avtal med Lantmäteriet för att därefter kunna leverera på egen hand.


Nu kan GEOSECMA-kommuner leverera vägnätsdata till Trafikverket via automatisk incheckning!

Publicerad 2021-01-21

Den bakomliggande tanken i all vår utveckling är att förenkla för våra användare. Ett sätt att förenkla är genom automatiserade och digitala arbetsflöden. Så när Trafikverkets nya lösning nu tas i skarp drift, avseende helautomatisk incheckning av information om vägnät och företeelser till nationella vägdatabasen, är GEOSECMA for ArcGIS självklart redo!


Myndighetsnytt för dig som arbetar med detaljplaner!

Publicerad 2020-12-16

Boverket har beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning. Reglerna gäller både planbeskrivningens innehåll och hur informationen ska hanteras digitalt.


Leverera detaljplaner från GEOSECMA for ArcGIS till Lantmäteriets nya nationella plattform

Publicerad 2020-12-10

Arbetar du med detaljplaner? Då känner du säkert redan till att din kommun måste leverera era detaljplaner digitalt till Lantmäteriets nya nationella plattform från och med den 1 januari 2022.


ArcGIS Online blir säkrare – det här behöver du göra

Publicerad 2020-12-03

Esri Inc. eftersträvar alltid att ha en hög säkerhet i ArcGIS-plattformen genom att följa industristandarder och praxis. Detta innebär att ArcGIS Online enbart kommer stödja krypterade anslutningar (HTTPS) från och med nästa uppdatering. Det okrypterade http-protokollet kommer alltså inte att stödjas från och med 8 december.


Sammanhängande digital samhällsbyggnadsprocess med GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2020-10-28

Se vår film där vi presenterar vad vi kan göra för en sammanhängande digital samhällsbyggnadsprocess med vår plattform, GEOSECMA for ArcGIS. 


S-GROUP Solutions expanderar med Karlskrona-kontoret i fokus!

Publicerad 2020-10-22

Nu växer S-GROUP Solutions genom att öka personalstyrkan med 20%! På så sätt kan vi växla upp vår verksamhet för att möta en allt större efterfrågan från våra kunder. Majoriteten av de nya tjänsterna rekryteras till vårt huvudkontor i Karlskrona.


Piteå kommun väljer GEOSECMA Park och grönyta

Publicerad 2020-10-01

Piteå kommun har länge jobbat med produkter kopplade till ArcGIS-plattformen och arbetar även i program inom GEOSECMA-familjen. Nu har man beslutat att ta steget att satsa på GEOSECMA Park och grönyta. Vi har pratat med Krister Vikström, GIS-ingenjör på planeringsavdelningen, och Ulrika Bohman, avdelningschef Park, för att ta reda på deras planer och förväntningar med programmet.
.


1 oktober släpps Boverkets nya regler för digitala detaljplaner

Publicerad 2020-09-30

Vi summerar vad de nya reglerna innebär för kommuner och vilka datum som gäller. Dessutom får du veta hur GEOSECMA Fysisk planering anpassas till de nya myndighetsdirektiven. 


Consultant Services får förstärkning inom både det digitala gaturummet och park och grönyta

Publicerad 2020-09-24

Nu vill vi välkomna två fräscha tillskott till Consultant Services! Lisa Sjöberg är vår nya verksamhetskonsult inom Park och grönyta och Adam Nilsson kommer in som verksamhetskonsult inom det digitala gaturummet.


3D-samordnaren i Eskilstuna utvärderar ArcGIS Urban

Publicerad 2020-09-16

Eskilstuna kommun har efter noggrant övervägande och ingående utvärdering av olika 3D-verktyg, landat i valet av GEOSECMA ArcGIS Urban för samarbetsplattform och byggande av den digitala stadsmodellen  i 3D-format. Vi fick ynnesten att få tillgång till Karin Schött, GIS-ingenjör på Eskilstuna Kommun, en stund för att ta reda på varför de har valt just ArcGIS Urban och hur modulen kommer att hjälpa Eskilstuna kommun framåt. 


Vad kan GEOSECMA-hjälpen göra för dig?

Publicerad 2020-09-10

Vad är GEOSECMA-hjälpen? Vem är den till för och hur har den utvecklats över tid?

Titta på vår korta film om hur GEOSECMA-hjälpen kan hjälpa dig!


Fyra tunga skäl till Surahammars val av GEOSECMA Belysning

Publicerad 2020-09-08

Surahammars kommun har nyligen införskaffat GEOSECMA Belysning och har höga förväntningar på modulen. Henrik Hedberg, GIS- och Plansamordnare i kommunen, berättar om varför valet föll på GEOSECMA Belysning.


EU:s Dataskyddsförodning och Privacy Shields

Publicerad 2020-08-31

Vad betyder beslutet kring Privacy Shield för dig som använder ArcGIS?


Kommuner med GEOSECMA for ArcGIS har ett försprång

Publicerad 2020-08-19

Lantmäteriet publicerade nyligen en film där de reder ut hur kommuner påverkas av de nya regelverken för för digitala detaljplaner och kraven på att informationen ska vara nationellt tillgänglig. Vissa förändringar har redan trätt i kraft och fler direktiv är på gång. Våra kunder kan känna sig trygga med att ni redan idag har förutsättningarna för en helt digital detaljplaneprocess!


Håll koll på användning samt systemets tillstånd och prestanda

Publicerad 2020-08-18

GIS-plattformen är ett verksamhetskritiskt system för många människor i kommunen. ArcGIS Monitor är specifikt framtaget för att övervaka hur er GIS-plattform mår. Det ger dig möjlighet att kontrollera hur ArcGIS och GEOSECMA används och presterar så att ni säkerställer fortsatt tillgång till kritiska verksamhetsdata.


Boverkets föreskrifter för digitala planbeskrivningar i GEOSECMA

Publicerad 2020-08-17

Boverket arbetar just nu, som du säkert känner till, med att ta fram nya regler och föreskrifter kring nya digitala detaljplaner inklusive planbeskrivningar.


Ny supportguide för GEOSECMA Karta

Publicerad 2020-08-14

Supporten har tagit fram ny guide för att underlätta för dig som använder GEOSECMA Karta och vill skapa byggnadsytor från byggnadslinjer. 


Senaste nytt om kommunal belysningshantering

Publicerad 2020-07-02

Kommuner äger hundratusentals belysningsanläggningar längs statlig väg. SKR har nu tagit fram en skrivelse till regeringen där man hävdar att Trafikverket måste få uppdraget att erbjuda sig att ta över anläggningarna. Bakgrunden är Trafikverkets beslut tidigare i år om att de inte tänker erbjuda sig att ta över kommunal belysning längs statlig väg i närtid.


Nya supportguider för GEOSECMA Fastighet samt Ledning VA

Publicerad 2020-07-02

Denna veckan har supporten skapat nya guider som vänder sig till dig som använder GEOSECMA Ledning VA samt fastighetsinformation i webben.


En försmak på innehåll i ”Framtidens VA-system”

Publicerad 2020-06-30

Är du redan en befintlig användare av GEOSECMA Ledning VA? Då är du förstås nyfiken på hur långt vi har kommit utvecklingsmässigt med "Framtidens VA-system". Oavsett om du tillhör de VA-kunder som varit med oss i många år eller om du tillhör gruppen som nyligen valt oss (varmt välkomna Hjo, Skurup och Vårgårda som nya kunder förresten) så vill vi nu lyfta på locket! Här presenterar vi en försmak på innehåll i vår helt nya VA-lösning som vår utvecklingsavdelning jobbar just nu intensivt med.!


Sex kommuner maxar med gemensam GIS-plattform

Publicerad 2020-06-30

Sex kommuner gick ihop för att maximera värdet av en gemensam investering i en GIS-plattform. Läs GIS-samordnarens tre-i-topp-lista över fördelarna!


Ny supportguide för GEOSECMA Grävtillstånd

Publicerad 2020-06-25

Denna veckan har supporten skapat en ny guide som vänder sig till dig som använder GEOSECMA Grävtillstånd.


Ny supportguide för GEOSECMA Karta - BAL

Publicerad 2020-06-24

Denna veckan har supporten skapat en ny guide som vänder sig till dig som använder BAL-funktionaliteten i GEOSECMA Karta.


ArcGIS Urban stärker Växjö kommun inom strategisk samhällsplanering

Publicerad 2020-06-18

ArcGIS Urban gör det enklare att planera och fatta beslut om stadsutveckling tack vare en överlägsen visuell helhetsbild samt interaktiva och realistiska underlag för ökad möjlighet till förståelse från alla intressenter. Dessutom inspirerar ArcGIS Urban till en aktivare medborgardialog då visualiseringarna är båda snygga och lättförståeliga.

Henrik Wibroe, stadsarkitekt i Växjö kommun, lever efter övertygelsen om att man bör sluta planera staden utifrån enskilda projekt och istället planera den utifrån ett enda projekt. Henrik blev fascinerad av ArcGIS Urban’s alla möjligheter när han och hans kollegor kom i kontakt med programmet på ett event. Läs om hans bild på ArcGIS Urban!


Vi utvecklar ”Framtidens VA-system” – status just nu?

Publicerad 2020-06-17

Vi har tidigare berättat om vårt löfte att lansera Sveriges första VA-system som är rustat för morgondagens behov. Det här arbetet gör vi i nära samarbete med vår projektgrupp bestående av tio VA-organisationer. Vad är status just nu och vad har skett under våren?

Vi intervjuade Robert Eriksson, S-GROUP Solutions produktchef inom VA, som leder utvecklingsarbetet av ”Framtidens VA-system”


Ny supportguide - GEOSECMA LVDB

Publicerad 2020-06-11

Nu finns en ny supportguide för dig som arbetar med ert lokala vägnät i modulen LVDB.


Aktuella rättningar finns på "Mina Sidor"

Publicerad 2020-06-10

Logga in på Mina Sidor för att ta del av aktuella rättningar i GEOSECMA for ArcGIS.


Vi växlar upp med ny projektledare

Publicerad 2020-06-09

Vi blir starkare på Consulting Services! Camilla kommer att jobba med kundleveranser inom produkter och tjänster och även med affärs- och verksamhetsutveckling - ett välkommet inslag som kommer komplettera på konsultsidan!


Ny supportguide för GEOSECMA Ledning VA

Publicerad 2020-06-03

Denna veckan har supporten skapat en ny guide som vänder sig till dig som använder modulen Ledning VA. 


Vi blir starkare på digital kommunikation

Publicerad 2020-05-26

Vi stärker upp vår kompetens på inom digital kommunikation! Clara Öquist är ny i marknadsteamet och kommer jobba med paketering av kommunikationen ut till till våra kunder och göra allt hon kan för att göra komplex information mer lättillgänglig.


Nya supportguider för Datautbyte och LVDB

Publicerad 2020-05-18

Denna veckan har supporten skapat nya supportguider som vänder sig till dig som använder GEOSECMA-modulen LVDB samt använder dig av funktionen kring datautbyte i GEOSECMA for ArcGIS.


Ny supportguide - Flytta detaljplan

Publicerad 2020-05-12

Ibland kan detaljplanen flyttas av misstag, och upptäcks det för sent finns det inte möjlighet att ångra senaste åtgärden. Denna guide visar hur du går tillväga för att flytta tillbaka detaljplanen till sin ursprungliga position med hjälp av detaljplanens tyngdpunkt.


Snabbguide: Få kontroll på data i kommunens gaturum

Publicerad 2020-05-06

Gaturummet fungerar som både stadens vardagsrum, mötesplats och skyltfönster. Genom kontroll över grundinformationen som hanteras i gaturummet blir det enkelt att få fram korrekta beslutsunderlag, planera underhåll och uppskatta kostnader och informera allmänheten om vad som är på gång i staden. Vi presenterar vilka förutsättningar som krävs och hur man går tillväga i denna snabbguide!


Ny supportguide - Presentera och analysera drift- och underhållsdata i VA

Publicerad 2020-04-29

Drift- och underhållsobjekten i GEOSECMA Ledning VA kan presenteras i desktop eller publiceras till GEOSECMA Webbapplikation. Denna guide visar hur du förenar tabeller, vilket i sin tur sedan möjliggör att skapa olika typer av teman (presentationer) av organisationens drift- och underhållsdata.


Kom igång med tillståndsbedömning av ledningsnätet

Publicerad 2020-04-29

Rörinspektion, eller tv-inspektion som det brukade kallas, är en viktig undersökningsmetod för att bedöma ledningsnätets status. Hur används informationen på bästa sätt? Vad är viktigt att tänka på?


Ny supportguide - sökrutin Byggnads riksnyckelidentitet

Publicerad 2020-04-23

Denna guide förklarar hur ni sätter upp en sökrutin för att få fram en byggnads riksnyckelidentitet.


Koppla upp din stad med IoT - 4 tips att komma igång

Publicerad 2020-04-23

Sensorer på vattenledningarna som stänger av sig när en läcka upptäcks. Gatlampor som meddelar när de gått sönder. Rörelsedetektorer som larmar om brukaren trillar ur sängen. Monitorer som berättar var det finns lediga p-platser. Smarta sopkärl som komprimerar avfallet och signalerar när de behöver tömmas. Det är endast fantasin som sätter gränser för hur kommuner kan dra nytta av sensorer och Internet of things.


Ny supportguide - Jobba med detaljplaner i en GDB

Publicerad 2020-04-17

Syftet med denna guide är att underlätta arbetet när du jobbar hemifrån och datakommunikationen inte är optimal. Vid arbete i en lokal filbaserad geodatabas (gdb) används inte internet och programmets responstider snabbas därmed upp.


Ny supportguide - sökrutin Fastighet/Sök

Publicerad 2020-04-16

Denna guide förklarar hur ni sätter upp en sökrutin för att få ut en lista på delägande fastigheter och dess lagfarna ägare till en gemensamhetsanläggning (GA) eller en samfällighet (S).


Digitalt arbetsflöde för grävtillstånd, markupplåtelse och TA-planer

Publicerad 2020-04-15

Kortare handläggningstider. Snabbare beslut. Minskad tid för tillståndsgivning. Minskad tid mellan klaranmälan och faktura. Det är några av de vinster som uppstår tack vare ett digitalt arbetsflöde för hantering av grävtillstånd, markupplåtelse och TA-planer.


Trafikverket samarbetar med kommuner kring belysningsplaner

Publicerad 2020-04-07

En del av den belysning som finns längs det statliga vägnätet ägs av kommuner. Flera av dessa anläggningar är i stort behov av underhåll. Under 2020 påbörjar Trafikverket därför ett långsiktigt samarbete med berörda kommuner för att ta fram belysningsplaner för dessa belysningsanläggningar.


5 tips - Så skapas en cykelvänlig stad

Publicerad 2020-04-06

Det ska vara enkelt, tillgängligt, framkomligt och bekvämt att cykla. Här sammanfattar vi fem områden som förbättrar förutsättningarna att skapa en cykelvänlig stad.


Insamling av kommunal gatustatistik – har din kommun koll på läget?

Publicerad 2020-04-02

Det finns en stor efterfrågan av statistik inom gaturummet. Därför påbörjar nu SKR insamling och redovisning av gatustatistik i det nya verktyget ”Kolada” (kommun- och landstingsdatabasen), som ersätter ”Gatustatistik”.


Därför behöver din kommun en datadriven digital tvilling

Publicerad 2020-03-31

När vi pratar om en digital tvilling menar vi en spegelbild av staden. Inte bara visuellt utan även innehållsmässigt. För det verkliga värdet uppstår först när den digitala tvillingen uppdateras och utvecklas på samma sätt som den fysiska staden.


Så kan vi hjälpa er med klimatanalyser

Publicerad 2020-03-26

Så kan vi hjälpa er med klimatanalyser och höjddata.


Planeringsstrategi införs - påverkar översiktsplanering

Publicerad 2020-03-25

För att göra kommunens plan- och byggprocess mer effektiv så ändras nu bestämmelserna om översiktsplanering. Ändringarna i Plan- och bygglagen träder i kraft den 1 april.


Hittar Blåljusaktörer rätt i din kommun?

Publicerad 2020-03-24

Enligt Lantmäteriets och Trafikverkets Blåljuskollen är det endast 10 av Sveriges 290 kommuner som kan leverera geodata till ambulans, polis och räddningstjänst med sådan kvalitet att de blivit godkända för Blåljuskollens checklista.


Fyra ytterligare skäl att välja ArcGIS Kommunlicens!

Publicerad 2020-03-19

Grattis säger vi till alla kunder med ArcGIS Kommunlicens! Vi är glada att kunna berätta att det nu ingår ytterligare fyra produkter i avtalet.


Vi värnar om våra medarbetare och kunder – därför införs resebegränsningar

Publicerad 2020-03-11

Vi följer noga information och anvisningar från berörda myndigheter, WHO och Folkhälsomyndigheten kring coronaviruset (COVID-19). Med anledning av senaste tidens utveckling och dess ökade inverkan på vårt samhälle så vill vi dela med oss av vilka åtgärder vi vidtar.


Vi utvecklar ”Framtidens VA-system” – vad händer just nu?

Publicerad 2020-03-04

Under förra året tog vi ett stort beslut för att våra kunder ska garanteras ett framtidssäkert verktyg för sin VA-verksamhet. Vårt löfte är att lansera Sveriges första VA-system som är rustat för morgondagens behov.


Vårgårda kommun investerar i GEOSECMA Ledning VA

Publicerad 2020-02-27

Vårgårda kommun valde GEOSECMA Ledning VA Med GEOSECMA Ledning VA får Vårgårda kommun en lösning för dokumentation, drift och underhåll samt analys av sitt ledningsnät. I modulen finns även ett inbyggt regelverk som garanterar att data registreras på rätt sätt. Ett väl dokumenterat VA-nät innebär högre kvalité i drift och underhållsarbetet, samt snabbare arbetsprocesser. Ledning VA ger även ett effektivt flöde hela vägen från felanmälan till färdig åtgärd, samt ett kraftfullt analysverktyg för att säkerställa att rätt åtgärd sätts in på rätt ställe, i rätt tid.


Vi välkomnar Robert, ny produktchef för VA

Publicerad 2020-02-18

Nu välkomnar vi vår nya Produktchef, Robert Eriksson. I sin roll kommer Robert att ansvara för våra produkter inom VA på vårt produktutvecklingscentrum i Karlskrona.


S-GROUP Solutions exklusiv medlem i Esri Inc´s partnerprogram för ArcGIS Urban

Publicerad 2020-02-11

Vi är väldigt stolta över att Esri Inc. har utsett oss som partner i sitt expertprogram för ArcGIS Urban Speciality. Utmärkelsen grundar sig på vår expertis inom samhällsbyggnad och de unika förutsättningar vi har att hjälpa våra kunder med att implementera ArcGIS Urban i svensk samhällsplanering.


Årets ArcGIS & GEOSECMA-konferens en succé!

Publicerad 2020-02-11

Den 4-5 februari arrangerade vi årets ArcGIS & GEOSECMA-konferens. Vilket engagemang och entusiasm vi mötte hos våra fantastiska kunder, samarbetspartners och deltagande myndigheter!


Utrullning sker enligt plan - avvikelse nu åtgärdad i ArcGIS Server 10.7.1

Publicerad 2020-01-08

Uppdaterad information 8 januari 2020: Esri Inc har nu distribuerat rättning för den avvikelse som tidigare identifierades i ArcGIS Server 10.7.1. Utrullning sker nu enligt plan!

Information publicerad 3 december 2019: De senaste veckorna har GEOSECMA for ArcGIS 10.7.1 installerats hos kunder med testmiljö. Vi har då identifierat en avvikelse, som innebär att ArcGIS Server 10.7.1 ibland misslyckas med att kommunicera med Active Directory. Detta är en förutsättning för att inloggning och behörighetsstyrning ska fungera.


VIVAB i Falkenberg föredömliga i utforskningen av ArcGIS-plattformens flexibilitet

Publicerad 2020-01-01

Anna Berntsson, GIS-samordnare på VIVAB, berättar om komplexiteten i driften av en VA-verksamhet och hur arbetet flyter på smidigt, bland annat tack vare att GEOSECMA Ledning VA vilar på ArcGIS-plattformen med den flexibilitet och det verksamhetsstöd som den möjliggör.


Kommunala utmaningar i gaturummet

Publicerad 2019-12-20

Vi fick chansen att prata med Växjö kommun kring utmaningar i gaturummet. Vad är vikten av att ha en samlad bild av sina anläggningar? Hur viktigt är det att kunna motivera investeringar mot politiken? Lyssna på Malin Engström Tf. Förvaltningschef vid tekniska förvaltningen på Växjö kommun.


Möt vår nya Konsultchef Mattias!

Publicerad 2019-12-16

För ett litet tag sedan så sökte vi efter den perfekta kandidaten för att ytterligare förstärka vårt samhällsbyggnadsteam. Det vi hittade var Jakob, den fantastiska kombinationen av samhällsbyggare och teknikentusiast!Staden som digital tvilling

Publicerad 2019-12-05

En digital tvilling är en tredimensionell kopia av något som finns i verkligheten. Tekniken har sitt ursprung inom tillverkningsindustrin men har nu spridit sig även till stadsutveckling. Det möjliggör att hela staden kan visualiseras digitalt genom att information om exempelvis byggnader, vägar, broar, belysning, grönområden o.s.v. kan kopplas ihop.


Hur nöjd är kommuninvånaren med kommunalteknik?

Publicerad 2019-11-28

Endast 3 av 10 medborgare är nöjda med standarden på sin kommuns vägar och gator. Ett lågt betyg som visar att underhållet generellt sett behöver bli bättre. Tyvärr visar samtidigt en undersökning från SVT att 80 % av landets kommuner står inför besparingar och ett område som kommer sparas in på är just vägunderhåll och snöröjning.


Laholm väljer GEOSECMA Park och grönyta

Publicerad 2019-11-18

Vi är såklart väldigt glada över att Laholm kommun väljer GEOSECMA Park och grönyta för sin skötsel, inventering och digitalisering av parker och lekplatser. Med utmärkelsen Årets Park i ryggen och folkfestfirandet på nationaldagen den 6 juni har Laholms stadspark gjort sig känd långt utanför kommungränsen. Som Laholm själva uttrycker det på sin hemsida "Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken."


Region Gotland väljer en helhetslösning för gaturummet

Publicerad 2019-11-14

Med GEOSECMA for ArcGIS så får Region Gotland byggklossarna att skapa och förvalta ett digitalt gaturum. En framtidssäker verksamhetslösning som gör det möjligt att ta emot, dela och hålla ihop data, analysera och skapa tydliga beslutsunderlag samt erbjuda digitala tjänster. Helt enkelt utveckla ett attraktivt digitalt gaturum som motsvarar växande förväntningar från såväl omvärld som den egna verksamheten.


Möt vår nya specialist inom samhällsbyggnad - Jakob!

Publicerad 2019-11-14

För ett litet tag sedan så sökte vi efter den perfekta kandidaten för att ytterligare förstärka vårt samhällsbyggnadsteam. Det vi hittade var Jakob, den fantastiska kombinationen av samhällsbyggare och teknikentusiast!Inventering av kommunens stadsträd - 5 tips

Publicerad 2019-11-13

Drygt hälften av landets kommuner inventerar sina gatu- och parkträd. Av dessa är det endast var femte som regelbundet uppdaterar sina trädinventeringar. Här presenteras 5 rekommendationer och praktiska tips kring kommunal trädinventering.


Allt under samma tak! – För våra kunders skull

Publicerad 2019-11-04

Från och med den 1 november 2019 så har S-GROUP koncernen, som bland annat består av dotterbolagen Esri Sverige AB och S-GROUP Solutions beslutat att genomföra en organisatorisk och affärsmässig förändring för att samla hela den kommunala verksamheten till ett företag, S-GROUP Solutions AB. Syftet till denna förändring är att vi, genom att samla kompetens, resurser och erfarenhet från den kommunala marknaden i ett bolag, får bättre förutsättningar att tillgodose den kommunala marknadens behov.


Digital teknik hjälper VA att minska vattenläckage

Publicerad 2019-10-24

Enligt Statistiska Centralbyrån så går cirka 20 -25% av Sveriges dricksvatten till spillo genom läckage. Därför är det viktigt att hitta och laga, men också förebygga, läckor på ledningsnätet. Att hitta läckage manuellt på långa sträckor och djupt under marken är svårt och kostsamt. Med hjälp av ny teknik blir det enklare att identifiera var läckorna finns. Just nu pågår flera intressanta initiativ runt om i landet där digital teknik används för att optimera driften i realtid och underlätta proaktivt arbete.


Nu utvecklas Framtidens VA-system

Publicerad 2019-10-23

I början av året bestämde vi oss. Vi ska leverera Sveriges första VA-system som är rustat för morgondagens behov. Bakgrunden är att VA-branschen står inför de hittills största förändringarna någonsin. Nya tekniska möjligheter, tillsammans med befolknings- och klimatförändringar, resulterar i helt nya krav på vad ett IT-baserat verksamhetsstöd måste klara av. Den här satsningen vill vi göra tillsammans med våra VA-kunder.


Nya "Mina Sidor” en succé - Över hundra användare på en vecka

Publicerad 2019-10-15

Vi kan med glädje konstatera att den nya versionen av Mina Sidor har varit en fantastisk framgång. Över hundra registrerade användare redan första veckan. Resultatet? Massa spännande förslag på utvecklingen av GEOSECMA for ArcGIS.


En helt ny version av Mina Sidor - Var med och påverka!

Publicerad 2019-10-08

Nu öppnar vi dörren till en helt ny version av "Mina Sidor" - välkommen in! Dina synpunkter är viktiga för oss! Våra användare har länge efterfrågat att på ett enkelt sätt kunna lämna önskemål om utveckling av våra produkter och följa när de implementeras. Därför är vi glada att kunna berätta att detta nu är på plats!


Ny specialist inom samhällsbyggnad

Publicerad 2019-10-08

För ett litet tag sedan så sökte vi efter den perfekta kandidaten för att ytterligare förstärka vårt samhällsbyggnadsteam. Det vi hittade var Max, den fantastiska kombinationen av planeringsarkitekt och spelutvecklare!Staffanstorp investerar i digitalt gaturum

Publicerad 2019-09-25

Staffanstorp – framtidens kommun. Så lyder Staffanstorps framtidsvision som ska följas av alla kommunala verksamheter för att bygga en kommun för framtiden. Vi är därför väldigt glada för att man nu har valt att investera i en sammanhängande lösning för att möjliggöra ett digitalt gaturum.


Ny produktchef för digitala gaturummet

Publicerad 2019-09-16

Nu välkomnar vi vår nya Produktchef, Karl-Johan Svärd. I sin roll kommer Karl-Johan att ansvara för våra produkter inom det digitala gaturummet på vårt produktutvecklingscentrum i Karlskrona.


Ny UX-designer till vårt produktteam

Publicerad 2019-09-10

För ett litet tag sedan så sökte vi efter den perfekta kandidaten för att ytterligare förstärka vårt produktteam. Vi sökte en superhjälte som var redo att försvara våra användares rättigheter till lättanvända och inspirerande digitala upplevelser. En vanlig superhjälte hade räckt, men vi fick något mycket bättre, vi fick Ann! Varmt välkommen Ann Antonsson!


Staffanstorp och Kävlinge kommun investerar i GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2019-09-04

Staffanstorp och Kävlinge kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering


Ny klassificering av cykelvägar?

Publicerad 2019-09-03

I dagsläget saknas en systematisk nationell modell för hur cykelnätet ska delas in i kategorier. Varför är det viktigt? Trafikverket anser att en generell kategorisering kan användas i såväl planering som underhåll av cykelvägarna. Huvudargumentet är att en kategorisering för cykelvägar krävs för att tydligare kunna beskriva standard för utformning, underhåll och konstruktion för cykelvägar samt deras användning. Tanken är att kategoriseringen ska kunna användas på statliga, kommunala och enskilda vägar då detta, för trafikanten, ger en sammanhållande bild av hela cykelnätet.


Boverkets ”Får Jag Lov”-initiativ

Publicerad 2019-09-03

Boverket höll nyligen sin avslutningskonferens kring ”Får jag lov” (FJL). Innovationsprojektet har haft som fokus att främja utvecklingen av digitala tjänster som stimulerar samhällsbyggandet och specifikt kopplat till hantering av lov- och byggprocessen. S-GROUP Solutions deltog under konferensen för att ta del av FJL-initiativets erfarenheter och slutsatser. Vi har även varit projektpartner och medverkat under resans gång för att bidra med vår erfarenhet och kompetens inom digital samhällsbyggnadsprocess i bl.a. koncepttester och Hackatons.


10 tips för ökad framkomlighet i gaturummet

Publicerad 2019-08-19

Enligt "Framkomlighetsrapporten 2019" har restiden med kollektivtrafik ökat i hela Sverige. En bidragande orsak är försämrad framkomlighet. Det är inte bara kollektivtrafiken som påverkas av framkomlighet, utan det spelar även stor roll för cyklister, gående och bilister.


Vindeln, Bjurholm och Nordmaling kommun väljer GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2019-07-05

Vindeln, Bjurholm och Nordmaling kommun väljer GEOSECMA for ArcGIS. Genom att samla all geografisk information på en plats i organisationen och lagra den enligt en gemensam standard får det följande effekter:

  • Enhetlig plattform – konsolidering av övergripande system och verksamhetssystem.
  • Tillgänglig information – inte lagrad i stuprör och specifika format utan läsbar och nåbar för alla.
  • Enkelt att hitta – oavsett om det handlar om egen data, öppen data eller myndighetsdata.
  • Sömlöst flöde – från kraftfulla analyser i desktop, till webb för många samt mobil tillämpning för de som arbetar i fält.
  • Aktuell information – inga kopior.
  • Digitalt flöde – samarbete mellan kommunens avdelningar kontakten med medborgare förenklas.

Läs mer om de valda modulerna:


Jakten på kostsamt vattenläckage

Publicerad 2019-06-25

Varje år läcker 20–25 % av vårt dricksvatten ut i marken på grund av läckage i rörsystemen (källa: Statistiska Centralbyrån). Här presenterar vi 3 faktorer som bidrar till att minska förlusten av vatten och kunna kontrollera vattnets väg från verk till konsument och tillbaka.


Uppsala Vatten och Avfall väljer GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2019-06-12

Uppsala Vatten och Avfall har valt GEOSECMA for ArcGIS som verksamhetsstöd för sin VA-verksamhet. Valet är en naturlig förlängning i det strategiska samarbete som Uppsala Stad, Esri Sverige och S-GROUP Solutions har etablerat under flera år.


Digitalisering av kommunal verksamhet

Publicerad 2019-06-05

”Digitalisering är nödvändigt för att lyckas med verksamhetsutveckling i kommunen” – så svarade samtliga tillfrågade kommundirektörer i en undersökning.


AI som beslutsstöd i tolkning av gamla planbestämmelser

Publicerad 2019-06-04

”Så fantastiskt lärorikt!”, så sammanfattar fem studenter från Blekinge Tekniska Högskola det projektarbete som de genomfört tillsammans med oss på S-GROUP Solutions. Under ett antal veckor har de lärt ett neuralt nätverk att tolka gamla planbestämmelser. Resultatet är en fungerande modell som läser en äldre bestämmelse och ger förslag på en rådande bestämmelse från Boverkets bestämmelsekatalog.

RSS


Laholm investerar i GEOSECMA

Publicerad 2019-05-29

Laholms Kommun väljer att investera i GEOSECMA Vägmärke och GEOSECMA Belysning


Nytt myndighetsinitiativ påverkar belysning

Publicerad 2019-05-29

Cirka 30 % av kommunala belysningsanläggningar kommer på sikt att tas över av Trafikverket.  Det är målsättningen i den översyn av kommunal belysning på statlig väg som nyligen initierades av SKL och Trafikverket. Här guidar vi dig igenom de viktigaste delarna i myndighetsinitiativet.


5 fördelar - GEOSECMA Registerkarte-GML

Publicerad 2019-05-15

Med modulen GEOSECMA - Registerkarte-GML, som bygger på GEOSECMA Karta, kan kommuner leverera uppdateringar i den nationella registerkartan enligt Lantmäteriets nya DRK-avtal (DRK = Digital registerkarta).


Förändringar som påverkar VA-branschen

Publicerad 2019-05-14

VA-branschen står inför de hittills största utmaningarna någonsin och några förändringar utmärker sig särskilt. I denna artikel presenteras varför det är så viktigt att VA-organisationer rustar sig inför framtiden.


Läs vårt senaste nyhetsbrev inom VA!

Publicerad 2019-05-10

Igår släppte vi ett nytt nyhetsbrev inom området VA! Gå in och läs om hur Stockholm Vatten och Avfall arbetar med AI. Vi presenterar även fyra tekniktrender inom VA och visar praktisk tillämpning av Augmented Reality AR. Givetvis har vi också identifierat några spännande rapporter från Svenskt Vatten. Trevlig helgläsning!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet...


Flera svenska kommuner väljer GEOSECMA Grävtillstånd

Publicerad 2019-05-09

GEOSECMA Grävtillstånd är en av de nyare modulerna inom GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat just denna typ av stöd. Alingsås, Värmdö, Eslöv, Ulricehamn och Skellefteå är några av alla de kommuner som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


5 skäl att gå från LINA till BAL

Publicerad 2019-04-29

GEOSECMA Karta och dess BAL-funktionalitet möjliggör att leverera information om byggnader, adresser och lägenheter till Lantmäteriets grunddatasystem enligt myndighetens lösning för tjänstebaserad uppdatering av BAL (byggnader, adresser, lägenheter).


Ny produktchef för Kart- & Planförsörjning samt GEOSECMA Lantmäteri

Publicerad 2019-04-26

Ny produktchef för Kart- och planförsörjning samt GEOSECMA Lantmäteri I rollen som Produktchef kommer Grzegorz Swiderski att ansvara för våra produkter inom kart- och planförsörjning samt GEOSECMA Lantmäteri, på vårt produktutvecklingscentrum i Karlskrona. - Med många års erfarenhet av den digitala samhällsbyggandsprocessen, att driva projekt tillsammans med till exempel Boverket och Lantmäteriet samt djuplodad kunskap i den produkttekniska delen, är Grzegorz en fantastisk intern rekrytering till rollen som produktchef, säger Hans-Göran Wilhelmsson, VD S-GROUP Solutions AB. Vi fick möjligheten att samtala med Greg, som alla kallar honom på kontoret, kring hans nya roll.


Tre trender i kommunalt GIS

Publicerad 2019-03-28

Aktivt medborgarskap. Staden som digital tvilling. GIS i verksamhetsnytta. Tre områden som inte bör ses som separata företeelser, utan som tätt sammankopplade, om man ska lyckas förverkliga dem. Vi ser geodata som motorn för den smarta staden och digitalisering av stadens verksamheter. Läs mer om hur dessa tre trender öppnar dörren för helt nya möjligheter och förväntningar på dig som arbetar med kommunal samordning och strategier kring GIS.


Grävtillstånd i Höör effektiviserar

Publicerad 2019-03-20

I Höör införde man för ett år sedan GEOSECMA Grävtillstånd, en komplett lösning för grävtillstånd, trafikanordningsplaner (TA) och markupplåtelse. Modulen är utvecklad tillsammans med användare i Sveriges kommuner, såsom Helsingborg, Klippan, Uppsala och Växjö. Vi fick chansen att träffa Per Lindgren, Driftingenjör på Gatu- och parkenheten och lyssna på hans intryck efter att ha arbetat ett år med vår lösning.


Varje dag skadas 140 barn på lekplatser

Publicerad 2019-03-19

Cirka 50 000 barn om året behöver läkar- eller tandläkarvård på grund av skador som uppstått när de lekt på lekplatser. Vi reder ut vem som ansvarar för säkerheten och vilka regelverk som gäller kring lekplatser. Dessutom har vi intervjuat Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet för produktsäkerhet.


Stockholm Vatten och Avfall använder sig av AI

Publicerad 2019-03-13

Ett avlopp- och vattenledningsnät som går att övervaka i realtid, och där nätet själv berättar när det har problem? Det kan låta som en sci-fi-vision ur en roman av Arthur C Clarke. Men med hjälp av sensorer, neurala nätverk och IoT-lösningar är ett verksamhetsstöd för framtidens VA-organisation inte långt borta. Vi fick chansen att prata med David Rehn, Strategisk Utredningsingenjör på Stockholm Vatten och Avfall för att höra mer om det spännande arbete som han har gjort inom området konditionsbedömning av ledningsnät, med hjälp av artificiell intelligens.


Fyra tekniktrender för dig inom VA-verksamhet

Publicerad 2019-02-26

Varför ska VA-branschen hoppa på nya tekniktrender? Befolknings- och klimatförändringar medför som bekant stora utmaningar för VA-branschen. Ny teknologi innebär helt nya sätt att lösa problem och kan användas för att skapa praktiskt nytta. Låt oss presentera fyra exempel.


Februari-QIP tillgänglig

Publicerad 2019-02-25

Nu finns ett rättningspaket för februari månad tillgängligt. 


Vinnare av vår tävling på AGC19

Publicerad 2019-02-19

Årets ArcGIS & GEOSECMA Konferens var en succé med rekordstort deltagande. Vi mötte engagemang, nyfikenhet på ny kunskap och mod att utmana sig själv bland konferensdeltagarna. Flera deltagare besökte vår utställning där man kunde ta del av 2019 års kursutbud men även tävla


Simulera staden med drönare, VR, 3D innan den byggs - revolution i detaljplaneprocessen?

Publicerad 2019-02-18

Digital tvilling. Smart stad. Många tänker då på ny teknik. Men en stad blir inte smart genom tekniska lösningar. Det är syftet med tekniken bakom, t.ex. VR, AR, drönare och 3D, som är det viktiga. Det vill säga att skapa nytta för människor.


Så skapar IoT nytta i gaturummet

Publicerad 2019-01-31

Hur uppdaterad är du på trender och innovationer som påverkar det offentliga gaturummet?


Valdemarsvik investerar i GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2019-01-31

Valdemarsvik har valt GEOSECMA for ArcGIS som sitt verksamhetsstöd i kommunen


Alingsås väljer GEOSECMA Grävtillstånd

Publicerad 2019-01-25

GEOSECMA Grävtillstånd är en av de nyare modulerna inom GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat just denna typ av stöd. Alingsås kommun är nu en av alla kommuner som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


Eslöv väljer Fysisk planering och Grävtillstånd

Publicerad 2019-01-11

Eslöv väljer GEOSECMA Fysisk planering och GEOSECMA Grävtillstånd


Vinnare av vår tävling på VA-mässan

Publicerad 2018-10-22

Årets VA-mässa var välbesökt och till vår monter kom fantastiskt många för att titta närmare på GEOSECMA Ledning VA.


Säkra lekplatser i Växjö

Publicerad 2018-10-16

Gungsitsar som är lösa. Stickor och skruvar som sticker ut från träplank. Sittbänkar med trasiga delar. I sommar har media flera gånger rapporterat om slitna och eftersatta kommunala lekplatser runt om i svenska städer.


Flera kommuner väljer GEOSECMA Park och grönyta

Publicerad 2018-10-09

Finspång och Västervik kommun investerar i GEOSECMA Park och grönyta för att kunna bedriva underhåll, planering och analyser.


"Snabbinar" kring Story Map & skötselplan

Publicerad 2018-10-09

Drift och underhåll, strategiska planer, trädinventering och budgetering är viktiga resurser för effektiv förvaltning av kommunala träd och grönytor.


Användarföreningens höstmöte 2018

Publicerad 2018-09-20

Den 8 november anordnar GEOSECMA Användarförening sitt årliga användarseminarium i Stockholm. Platsen är traditionsenligt Piperska murens konferenslokaler på Kungsholmen. Anmälningsfunktionen är nu öppen. Läs mer på deras hemsida här...


Ny produkt för Registerkarte-GML

Publicerad 2018-09-17

Lantmäteriets nya utbytesformat för kommunikation med den nationella registerkartan kallas Registerkarte-GML.


Växjö och Ånge kommun utökar inom VA

Publicerad 2018-09-10

Ånge och Växjö kommuns VA-avdelningar har båda valt att bredda sitt användande av GEOSECMA for ArcGIS.


Vi är nu miljöcertifierade enligt ISO 14001

Publicerad 2018-08-31

Vi är väldigt stolta och glada att meddela att S-GROUP Solutions nu har ett certifierat miljöledningssystem enligt ISO 14001. Vi har alltid varit ett företag, och en arbetsplats, där miljö och hållbarhetsaspekten genomsyrat alla delar av verksamheten. Att vi nu har ett certifierat miljöledningssystem ger oss möjligheten att fortlöpande förbättra våra miljörelaterade resultat.


Örebro valde GEOSECMA Fysisk planering

Publicerad 2018-08-16

Örebro, en av Sveriges snabbast växande kommuner, och även den kommun som har byggt mest bostäder per capita de senaste åren, har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Boverket ny föreskriftsrätt detaljplanering

Publicerad 2018-08-16

Det händer mycket inom samhällsbyggnadsområdet och det får särskilt stora effekter för detaljplanering där standardiseringen nu ökar.


Boverket ny föreskriftsrätt detaljplanering

Publicerad 2018-08-16

Det händer mycket inom samhällsbyggnadsområdet och det får särskilt stora effekter för detaljplanering där standardiseringen nu ökar.


Ny funktionalitet i "Mina ärenden"

Publicerad 2018-06-29

Du är säkert medveten om att du kan logga in på våra supportsidor för att se status på ditt supportärende och följa hur det handläggs. Nu har vi även adderat möjligheten att se innehållet i våra QIP:ar samt se status på rapporterade hotfixar. Du loggar in på "Mina Ärenden" med din personliga e-postadress samt din organisations kundnummer.


Lantmäteriets roadshow kring Registerkarte-GML – Vi var där!

Publicerad 2018-06-29

Vi på S-GROUP Solutions har under april till juni deltagit på Lantmäteriets elva seminariedagar från Luleå i norr, till Hässleholm i söder. Syftet med denna roadshow var att sprida information kring myndighetens nya utbytesformat för kommunikation med den nationella registerkartan


LVDB och tjänstebaserat datautbyte

Publicerad 2018-05-14

I höst släpper vi stöd för tjänstebaserat datautbyte mellan GEOSECMA LVDB och Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB).


Skellefteå väljer GEOSECMA

Publicerad 2018-05-08

Vi välkomnar ännu en kommun in i GEOSECMA-familjen. Skellefteå kommun har valt GEOSECMA för att få en bättre helhetslösning för hantering av kommunal grundinformation såsom fastighetsregister och vägnät. Man väljer också att investera i flera integrationsprodukter för att möjliggöra datautbyte.
Staffanstorp och Kävlinge väljer...

Publicerad 2018-05-08

Vi välkomnar ännu en kommun in i GEOSECMA-familjen. Staffanstorp och Kävlinge kommun har valt GEOSECMA


Knivsta investerar i Fysisk planering

Publicerad 2018-05-08

Knivsta kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Så anpassas GEOSECMA till Svensk Geoprocess

Publicerad 2018-04-19

För att erbjuda våra kunder framtidssäkra lösningar inom kart- och planförsörjning utvecklas GEOSECMA for ArcGIS bl.a. efter myndigheters initiativ, standarder och våra användares behov. Vi på S-GROUP Solutions följer kontinuerligt Svensk Geoprocess och är dessutom aktiva i de forum, som riktar sig till oss som systemleverantör.


Lantmäteriet har kvalificerat oss till...

Publicerad 2018-04-09

S-GROUP Solutions har blivit kvalificerad till, som en av få programvaruleverantörer, att medverka under Lantmäteriets roadshow om myndighetens nya utbytesformat (Registerkarte-GML) för kommunikation med den nationella registerkartan. 


Ny guide - Import av TV-inspektioner

Publicerad 2018-03-27

Vi har tagit fram ett dokument som beskriver de vanligaste felmeddelanden som kan uppstå då det saknas data i källmaterialet, vid import av TV-inspektioner. GEOSECMA följer Svenskt Vattens TV3-format för TV-inspektioner, men ibland saknas data i vissa fält när materialet levereras från utföraren. Detta kan ge uppkomst till olika felmeddelanden vid import. För att göra det enkelt för dig som användare har vi tagit fram en lista med vanliga felmeddelanden, kopplat till vilken data som då saknas.

Klicka här för att ta del av guiden...


Ny guide, import från NVDB

Publicerad 2018-02-21

Vi har tagit fram ett dokument, som beskriver hur ni i LVDB hanterar import från NVDB . Vi visar både hur du genomför en full import, hanterar inkrementell import samt hur du publicerar till en filbaserad geodatabas.

Klicka här för att ta del av guiden...


Ny guide, SMS-utskick via BlueIdea

Publicerad 2018-01-24

Denna beskrivning ger ett arbetsflöde för att skapa en adress-fil inom ett selekterat område i GEOSECMA Web för att sedan läsa in dessa adresser i BlueIdea och därifrån skicka SMS till alla mobilabonnenter på dessa adresser.

Klicka här för att ta del av guiden...


Information kring GDPR

Publicerad 2018-01-19

Den 25 maj 2018 träder den nya allmänna dataskyddsförordningen i kraft. En lagstiftning som stärker individens rättigheter när det kommer till personliga uppgifter och hur dessa ska behandlas. Syftet med den nya förordningen är att skapa ett enhetligt skydd för europeiska medborgare och ersätta nationella regler. Vi på S-GROUP Solutions ser på tillämpningen av den nya förordningen som en självklar del av våra produkter och tjänster, det som vi kallar innovativ trygghet. Det vill säga att vi alltid hjälper våra kunder att efterleva rådande lagstiftning, standarder och regelverk.


Ny guide, Indexering av databaser

Publicerad 2018-01-17

Vi har tagit fram ett dokument, som beskriver hur ni kan förbättra prestandan. Skriptet åtgärdar att spatiala index inte uppdateras korrekt, vilket uppstår då databaser har skapats i äldre SQL-versioner. Vi rekommenderar alla att köra detta script.

Klicka här för att ta del av guiden...


Ny guide, SMS-utskick via UMS

Publicerad 2018-01-16

Denna beskrivning ger ett arbetsflöde för att skapa en adress-fil inom ett selekterat område i GEOSECMA Web för att sedan läsa in dessa adresser i UMS och därifrån skicka SMS till alla mobilabonnenter på dessa adresser.

Klicka här för att ta del av guiden...


Tingsryd investerar i Fysisk planering

Publicerad 2018-01-15

Tingsryds kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Motala valde Fysisk planering

Publicerad 2018-01-10

Motala kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Kalmar väljer Grävtillstånd

Publicerad 2018-01-09

GEOSECMA Grävtillstånd är en av de nyare modulerna inom GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat just denna typ av stöd. Kalmar kommun är nu en av alla kommuner som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


Nytt fastighetsformat - ÖFF 11.20

Publicerad 2018-01-08

Lantmäteriet släppte det nya fastighetsöverföringsformatet ÖFF 11.20 lördagen den 6 januari


Mönsterås valde Fysisk planering

Publicerad 2017-12-06

Mönsterås kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Överkalix investerar i Ledning VA

Publicerad 2017-11-28

Överkalix valde GEOSECMA Ledning VA


Finspång valde GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2017-11-17

Finspångs kommun valde GEOSECMA for ArcGIS när de upphandlade ett nytt GIS-system.


GEOSECMA anpassas till ÖFF 11.20

Publicerad 2017-11-06

Lantmäteriet släpper i början av januari 2018 version 11.20 av överföringsformatet ÖFF. Förberedelser pågår för att anpassa GEOSECMA for ArcGIS Fastighet till den nya versionen.


Ny guide - Importera och presentera information från Strada.

Publicerad 2017-11-03

Denna guide beskriver hur du importerar och presenterar information från Strada. Klicka här för att ladda ner pdf...


Ulricehamn utökar med GEOSECMA Fastighetsdata

Publicerad 2017-10-31

Med GEOSECMA Fastighetsdata får Ulricehamn ett standardiserat gränssnitt för integration med GEOSECMA Fastighet.


Borgholm utökar med Trafik och LVDB

Publicerad 2017-10-27

Borgholms kommun utökar sitt innehav av GEOSECMA med Trafik och LVDB, fantastiskt kul tycker vi!


Uppsala lanserar ny webbkarta

Publicerad 2017-10-17

I slutet av november lanserade Uppsala sin nya webbkarta. Webbkartan är ett led i införandet av en ny kommungemensam GIS-plattform.


Karlstad utökar med GEOSECMA Karta & Fysisk planering

Publicerad 2017-10-05

Med GEOSECMA Fysisk planering får Karlstad förutsättningar för att på ett standardiserat sätt kunna digitalisera alla sina detaljplaner och förbereda utvecklingen av karttjänster och e-tjänster för en effektivare samhällsbyggnadsprocess.


Söderhamn utökar med Belysningsdata

Publicerad 2017-09-29

Söderhamn kommun utökar med GEOSECMA Belysningsdata. Detta ger dem möjligheten att enkelt inventera belysningsstolpar.


Automatisk NVDB-export

Publicerad 2017-09-28

Vi har nu färdigställt den första delen för att stödja tjänstebaserat datautbyte med Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB).


Supporttips - synkronisering NVDB-import

Publicerad 2017-09-28

En ny cirkulationsplats eller ett nytt gatunamn - varje dag sker förändringar ute på vägarna som kräver uppdateringar av kommunens vägnät. 


Helsingborg - BAL förenklar och effektiviserar

Publicerad 2017-09-22

Ta del av vilka effekter Helsingborgs stad har uppnått genom tjänstebaserad uppdatering av byggnader och adresser, mellan dem och Lantmäteriet.


Skara valde GEOSECMA Fysisk planering

Publicerad 2017-09-20

Skara kommun har valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.


Senaste nytt från "Får jag lov?"

Publicerad 2017-09-20

Under augusti samlades ett antal representanter från ”Får jag lov?”, däribland Boverket, S-GROUP Solutions, kommuner och andra systemleverantörer, i Höganäs för ett ”hackathon”, med syfte att testa olika idéer.


Undersökning - Digitalisera detaljplaner

Publicerad 2017-09-19

Just nu genomför vi en undersökning för att kartlägga hur långt kommuner har kommit i sin digitalisering av detaljplaner och vilka utmaningar och möjligheter ni står inför.


Motala & Jokkmokk väljer Ledning VA

Publicerad 2017-09-12

Flera svenska kommuner väljer GEOSECMA Ledning VA för dokumentation, analyser samt drift och underhåll inom VA-verksamheten.


Gröna analyser skapar hållbarhet

Publicerad 2017-09-12

Med kombinationen av GEOSECMA & ArcGIS har du stöd hela vägen, från analyser, t.ex. ekosystemsanalyser, tillgänglighetsanalyser, nätverksanalyser, ta fram ett resultat, visualisera för att sedan förflytta det hela sträckan ut i den dagliga driften.


Digitalisering - Hur gjorde Höganäs?

Publicerad 2017-09-06

I denna artikel får du ta del av Höganäs kommuns erfarenheter, tankar och arbete hur man formar den digitala staden och skapar en kommungeografisk samarbetsplattform som kommer medborgaren och verksamheten till nytta.


Svenskt Vattens Hållbarhetsindex

Publicerad 2017-09-06

Svenskt Vatten har nu öppnat sin årliga undersökning ”Hållbarhetsindex 2017”. Kommuner och VA-bolag kan delta genom att logga in i VASS.


GEOSECMA Lantmäteri används av allt fler

Publicerad 2017-08-29

Alla kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) har möjlighet att använda sig av Lantmäteriets handläggningsstöd ”Utsikten” inom fastighetsbildningsområdet.


Flen investerar i GEOSECMA

Publicerad 2017-08-29

När Flen kommun upphandlade ett nytt modernt GIS-system, inklusive grundmoduler så som Befolkning, Fastighet och LVDB, för att möjliggöra en kommungeografisk sammarbetsplattform föll valet på GEOSECMA for ArcGIS.


Ny release i höst

Publicerad 2017-08-29

I höst släpps ett service pack till GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1. Den nya versionen innehåller flera produktnyheter och förbättringar.


Lantmäteriets film från Society Hack 2017

Publicerad 2017-08-22

I juli så deltog vi på S-GROUP Solutions i Lantmäteriets Society hack under Almedalsveckan. Syftet var att diskutera lösningar för att nå fram till en smartare samhällsbyggnadsprocess.


Karlskrona väljer Grävtillstånd

Publicerad 2017-06-28

GEOSECMA Grävtillstånd är en av de nyare modulerna inom GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat denna typ av stöd. Karlskrona kommun är en av alla kommuner som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


Fysisk planering myndighetsanpassas

Publicerad 2017-06-21

GEOSECMA Fysisk planering anpassas enligt Boverkets rekommendation.


Vingåker investerar i GEOSECMA

Publicerad 2017-06-20

GEOSECMA-familjen har nu utökats med Vingåkers kommun, som valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för kart- och planförsörjning.


Supporten tipsar om lathundar

Publicerad 2017-06-20

Ladda ned supportguider som beskriver förslag på arbetsflöden i GEOSECMA for ArcGIS.


Kunder nöjda med plattformsbyte

Publicerad 2017-06-02

Den nya versionen skapar ytterligare värde i era olika verksamheter, och bidrar till att fortsatt digitalisera, effektivisera och framtidssäkra kommunal infrastruktur.


Lantmäteriet uppdaterar Adress i BAL

Publicerad 2017-06-01

Lantmäteriet gör en förändring i sitt gränssnitt för tjänstebaserad uppdatering av BAL som berör Adress.


GEOSECMA Grävtillstånd vidareutvecklas

Publicerad 2017-05-31

Vår första modul med inbyggd e-tjänst, GEOSECMA Grävtillstånd, lanserades för drygt ett halvår sedan. Nu förbättrar vi modulens arbetsflöden ytterligare!


Vi förstärker inom Kommunalteknik

Publicerad 2017-05-30

Vi växer så det knakar och fyller på med ytterligare kollegor. Kanske har du redan mött Anja Tuomaala, som är vårt senaste tillskott till Leveransteamet? Hon är specialist inom Gaturummet och kommer att jobba med GEOSECMA for ArcGIS-modulerna Gata, Trafik, Vägmärke, Belysning och Grävtillstånd.


Orust utökar med GEOSECMA Belysning

Publicerad 2017-05-25

Orust kommun investerar i GEOSECMA Belysning och Belysningsdata. Detta ger dem möjligheten att löpande förvalta och planera underhåll, samt enkelt inventera belysningsstolpar.


Standard för VA-driftstörningar

Publicerad 2017-05-24


Ny Film - Ändringsplaner i Fysisk planering

Publicerad 2017-05-22

Vi har tagit fram en film som visar hur man gör ändringsplaner i GEOSECMA Fysisk planering.


Piteå investerar i GEOSECMA

Publicerad 2017-05-19

GEOSECMA-familjen har nu utökats med Piteå kommun, som valt GEOSECMA Fysisk planering, Karta och DWG/DXF som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering.   


Arjeplog och Sotenäs nyinvesterar

Publicerad 2017-05-11

Våra kunder kompletterar vanligtvis sin GEOSECMA-lösning löpande. Nyligen utökade Arjeplogs kommun med GEOSECMA - KIR och Sotenäs kommun med GEOSECMA Fastighetsdata.


Vi arbetar vidare inom "Får jag lov"

Publicerad 2017-05-10

Boverkets initiativ för att skapa digitala verktyg för lov- och byggprocesser är något som vi på S-GROUP Solutions är väldigt aktiva inom. Men vad är vår del inom projektet, och vad händer just nu?


Lidköping väljer GEOSECMA Park...

Publicerad 2017-05-09

Lidköping Kommun investerar i GEOSECMA Park och grönyta för att kunna bedriva underhåll, planering och analyser.


Digitalt cykelnät

Publicerad 2017-05-08

Cykelnät ingår, förutom vägnät, som en obligatorisk del i den nationella vägdatabasen (NVDB) medan gångnätet fortfarande är frivilligt att lägga in.


NVDB:s datakataloger ändras

Publicerad 2017-05-07

Trafikverket har genomfört förändringar av företeelsetypen "bärighet" i NVDB (Nationell Vägdatabas). Man har även lagt till en ny attributtyp "refugpassage" i GCM-passage. Dessa förändringar träder i kraft i NVDB:s datakataloger den 16 maj.


Surahammar väljer GEOSECMA

Publicerad 2017-05-02

Vi välkomnar ännu en kommun in i GEOSECMA-familjen. Surahammar kommun har valt GEOSECMA


Ny version - GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1

Publicerad 2017-05-02

GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 är den version där GEOSECMA lyfts till ArcGIS-plattformen 10.4.1


Motala kommun utökar med Ledning VA

Publicerad 2017-05-01

Motala kommun kompletterar nu med GEOSECMA-modulen Ledning VA.


Höganäs visualiserar i 3D

Publicerad 2017-05-01

Höganäs kommun visualiserar i 3D. Genom att åskådliggöra kommunen med en webbscen i ArcGIS-online, med hjälp av grunddata från GEOSECMA Fysisk planering och flygfoto skapar de en bättre medborgardialog. Digitalisering i svenska kommuner.


Geokalkyl för planering och bebyggelse i tidiga skeden

Publicerad 2017-04-28

Med verktyget Geokalkyl, som förvaltas av den statliga myndigheten SGI (Statens Geotekniska Institut), kan användaren jämföra kostnaden för byggnation i olika områden eller för alternativa placeringar av byggnader inom ett och samma planområde.


Trelleborg och Klippan väljer...

Publicerad 2017-04-27

Trelleborg och Klippan investerar i GEOSECMA Ledning VA data och Collector for ArcGIS för att samla in och redigera data i fält.


Rapport från "Rörnät och Klimat 2017"

Publicerad 2017-04-27

Kanske var du på "Rörnät och Klimat 2017" och besökte oss i utställningen där vi pratade GEOSECMA Ledning VA, drift och underhåll, tillskottsvatten, analyser av VA-nätet?


Låt oss fundera på grön infrastruktur

Publicerad 2017-04-11

Det övergripande temat för Kartdagarna 2017 i år var hur vi möter samhällsutmaningarna. Jessica Svännel pratade om vikten av att få in skötsel av park och grönytor i en hållbar stad.


Användarföreningen på besök

Publicerad 2017-04-07

GEOSECMA Användarförenings styrelse har haft sitt årliga besök hos oss på Karlskronakontoret - ett trevligt och lärorikt möte.


Lediga tjänster - vill du jobba hos oss?

Publicerad 2017-04-05

Vi växer och behöver fler medarbetare!


Jokkmokk utökar med Ledning VA

Publicerad 2017-04-01

Jokkmokk kommun kompletterar nu med GEOSECMA-modulen Ledning VA.


Vårgårda väljer GEOSECMA

Publicerad 2017-03-28

Vi välkomnar ännu en kommun in i GEOSECMA-familjen. Vårgårda kommun har valt GEOSECMA för att få en bättre helhetslösning för hantering av kommunal grundinformation såsom fastighetsregister, befolkningsuppgifter, vägnät, kartproduktion och datautbyte


Supporttips Geodatasamverkan

Publicerad 2017-03-28

Visste du att vid inträde i Geodatasamverkan medföljer inte WMS-tjänster med automatik?


Partille satsar på kart- och planförsörjning

Publicerad 2017-03-21

Partille valde GEOSECMA Karta.


GEOSECMA stödjer Svensk geoprocess

Publicerad 2017-03-21

Vi på S-GROUP Solutions har noga följt Svensk geoprocess arbete och anpassat GEOSECMA efter projektets rekommendationer. Titta på vår film för att se hur resultatet från Svensk geoprocess implementerats i GEOSECMA


Hudiksvall väljer Grävtillstånd

Publicerad 2017-03-14

GEOSECMA Grävtillstånd är en helt ny modul i GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat denna typ av stöd. Hudiksvall kommun är en av alla kommuner som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


Nytt branschråd för trafikföreskrifter

Publicerad 2017-03-14

Transportstyrelsen har bjudit in olika intressenter, däribland S-GROUP Solutions, till ett Branschråd för STFS (Svensk Trafikföreskriftsamling).


Digital Planbestämmelsekatalog

Publicerad 2017-03-08

Digitalisering och tillgängliga geodata är ett högaktuellt ämne och många av våra kunder jobbar hårt med att digitalisera sina detaljplaner.


Fysisk planering på agendan

Publicerad 2017-03-07

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett innehållsrikt program för de som arbetar med fysisk planering och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Jokkmokks kommun väljer GEOSECMA

Publicerad 2017-03-07

GEOSECMA-familjen har nu utökats med Jokkmokks kommun, som valt GEOSECMA Fysisk planering som sitt verksamhetsstöd för detaljplanering


Stort intresse för VA på konferens

Publicerad 2017-03-02

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett späckat innehåll för de som arbetar med VA-frågor och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Karttjänst visar grundvattennivåer

Publicerad 2017-03-01

Vattenförsörjningen är i farozonen i sommar, precis som föregående år, på grund av låga grundvattennivåer på flera håll i Sverige.


Karlskrona utökar sitt GEOSECMA-innehav

Publicerad 2017-03-01

Karlskrona kompletterar nu med flera GEOSECMA-moduler såsom Vägmärkesdata, Fastighetsdata samt Ledning VA data.  


Sök pengar - digitalt samhällsbyggande

Publicerad 2017-02-22

Inom ramen för ”Smart Built Environment”, som drivs av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, är det nu möjligt för kommuner att söka finansiering.


Kartförsörjning i fokus

Publicerad 2017-02-22

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett innehållsrikt program för de som arbetar med kartförsörjning och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Vi hjälper dig med VASS-rapportering

Publicerad 2017-02-22

Arbetar du med att ta fram underlag till VA-branschens statistiksystem VASS och skulle vilja förenkla hanteringen?


Möt oss för att prata VA-frågor

Publicerad 2017-02-21

Träffa S-GROUP Solutions på Svenskt Vattens arrangemang "Rörnät och Klimat" den 29-30 mars i Malmö!


Gaturummet i fokus

Publicerad 2017-02-20

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett späckat innehåll för de som arbetar med gaturummet och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Kalmar satsar på detaljplanering

Publicerad 2017-02-16

Det händer mycket inom området detaljplanering. Boverket och Lantmäteriet driver t.ex. projekt som "Får jag lov" samt "Digitalt först"där digitalisering samt snabbare och enklare handläggning av bygglov står i fokus. 


GIS på agendan

Publicerad 2017-02-16

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett innehållsrikt program för de som arbetar med GIS och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Nu visar vi kart- och planförsörjning

Publicerad 2017-02-15

Möt S-GROUP Solutions på Kartdagarna den 28-30 mars i Örebro! Vi visar hur GEOSECMA for ArcGIS stödjer digitalisering, e-tjänster, datautbyte samt en snabbare och enklare plan- och bygglovsprocess. 


Grönstruktur uppskattat ämne på GA17

Publicerad 2017-02-10

Årets GEOSECMA-dagar, som arrangerades i Malmö den 7-8 februari, bjöd på ett späckat innehåll för de som arbetar med kommunal grönstruktur och det var glädjande att se så många kunder på plats.


Årets användarkonferens slog rekord!

Publicerad 2017-02-09

Årets GEOSECMA Användarkonferens lockade rekordstort antal deltagare. Det var glädjande att se så många besökare på plats. Med föreläsningar från kommunrepresentanter, myndigheter, utställare och egen personal bjöds besökare på ett fullspäckat program.


Uppsala valde GEOSECMA for ArcGIS

Publicerad 2017-01-25

Våren 2016 upphandlade Uppsala kommun en ny GIS-plattform. Valet föll på ArcGIS som teknisk plattform och GEOSECMA som verksamhetssystem.


Stor efterfrågan på Grävtillstånd

Publicerad 2017-01-22

Allt fler kommuner väljer nu GEOSECMA Grävtillstånd. Senast ut är Helsingborg stad, Klippan, Höganäs och Höör.


Toppbetyg till GEOSECMA-kommuner

Publicerad 2017-01-19

Nyligen publicerade SKL resultatet av "Kritik på Teknik 2016". Rapporten lyfter fram 10 kommuner som sammantaget har störst andel nöjda invånare.


Intryck från Transportforum 2017

Publicerad 2017-01-12

S-GROUP Solutions deltog vid Transportform 2017, som arrangerades av Statens väg- och transportforskningsinstitut den 10-11 januari. Den röda tråden under konferensen var hållbarhet, stadens tillgänglighet och digitalisering.


Grönstruktur i fokus

Publicerad 2017-01-12

Drift och underhåll, strategiska planer, trädinventering och budgetering är viktiga resurser för effektiv förvaltning av kommunala träd och grönytor.


Malmö valde GEOSECMA Karta

Publicerad 2016-12-30Motala först ut med Grävtillstånd

Publicerad 2016-12-30

GEOSECMA Grävtillstånd är en helt ny modul i GEOSECMA for ArcGIS-familjen. Många kommuner har visat intresse för och efterfrågat denna typ av stöd. Motala kommun är en av de första kommunerna som valt GEOSECMA Grävtillstånd.  


GEOSECMA är anpassad för 2017-års fastighetsinformation

Publicerad 2016-12-28

Modulen GEOSECMA Fastighet är redan anpassad för 2017-års fastighetsinformation från Lantmäteriet.


Årets julgåva går till UNICEF

Publicerad 2016-12-13

S-GROUP Solutions julgåva går i år till UNICEF och deras arbete för världens barn.


Nya möjligheter i GEOSECMA Ledning VA genom företagssamarbete

Publicerad 2016-12-01

S-GROUP Solutions har ingått ett samarbete med företaget Idus, som är ett produktbolag med inriktning på drift- och underhållssystem. Det innebär att kunder som har GEOSECMA Ledning VA får en totallösning.


FAQ-filmer för GEOSECMA Karta

Publicerad 2016-11-15

Supporten får många frågor om BAL-funktionaliteten i GEOSECMA Karta. Därför har vi tagit fram FAQ-filmer för att hjälpa våra användare hur man skapar byggnadsdel, delar sammansatt byggnad samt anger olika noggrannhet för olika delar av sammansatt byggnad.


Vinnare av vår tävling på VA-mässan

Publicerad 2016-10-17

Årets VA-mässa var välbesökt och till vår monter kom fantastiskt många för att titta närmare på GEOSECMA Ledning VA.


Nu släpper vi GEOSECMA Grävtillstånd

Publicerad 2016-10-03

GEOSECMA Grävtillstånd är ett webbaserat programvarustöd för att hantera arbetsprocesser för grävtillstånd, trafikanordningsplaner och markupplåtelse. Se vår film där vi presenterar den nya modulen.


Hotfix tillgänglig för GEOSECMA 10.3 SP4

Publicerad 2016-06-30

Nu finns en hotfix tillgänglig med rättningar för GEOSECMA for ArcGIS 10.3 service pack 4.


Lekplatser - en kostnad eller tillgång?

Publicerad 2016-06-15

Istället för att se lekparker som en kostnadspost bör kommuner se dem som en potential som kan bidra till hållbar stadsutveckling.


Följ ditt supportärende på webben

Publicerad 2016-06-07

Vi har nu förbättrat möjligheterna att se status på ditt supportärende och följa hur det handläggs.


Hur säkra är lekplatserna i din kommun?

Publicerad 2016-05-26

Konsumentverket och Boverket har undersökt 26 lekplatser i fem svenska kommuner. Mer än 500 säkerhetsbrister upptäcktes. Med GEOSECMA kan du skapa kontroll över säkerheten på kommunens lekplatser.


Nyttja höjddata i GEOSECMA

Publicerad 2016-05-26

Nytt projektstöd - generera höjdkurvor och nyttja höjddata från Nationell Höjdmodell


När är lägenhetsinfo tillgänglig i BAL?

Publicerad 2016-05-19

Lantmäteriets tjänstebaserade uppdatering av byggnader, adresser och lägenheter (BAL) innehåller i dagsläget inte lägenhetsinformation. När kommer GEOSECMA Karta att stödja även detta?


Västervik valde GEOSECMA Fysisk planering

Publicerad 2016-04-29

GEOSECMA Karta fanns redan i organisationen och snart såg planavdelningen fördelarna med att även framställa detaljplanerna i GEOSECMA. Den inbyggda Planbestämmelsedatabasen blir en tillgång även för bygglovshanteringen.


Trelleborg köper GEOSECMA Fastighetsdata

Publicerad 2016-04-15

Med GEOSECMA Fastighetsdata får Trelleborgs kommun ett standardiserat gränssnitt för integration mellan GEOSECMA Fastighet och andra förekommande verksamhetssystem än GEOSECMA.


Ny release - GEOSECMA 10.3 SP4

Publicerad 2016-04-06

Nu släpper vi GEOSECMA 10.3 service pack 4 - en version som vi starkt rekommenderar att ni installerar. Versionen innehåller både ny funktionalitet och ett stort antal förbättringar som är efterfrågade, men som även är viktiga för systemets prestanda!


Tidaholm hanterar datautbyte med GEOSECMA

Publicerad 2016-03-24

I Tidaholm arbetar man med olika programvaror och skilda filformat vilket innebär att man har behov av att byta information med varandra, både inom kommunen och med andra externa aktörer. Med GEOSECMA-modulen DWG/DXF får kommun ett säkert datautbyte utan hinder.


Reviderad detaljplanestandard och ny planbestämmelsekatalog från Boverket

Publicerad 2016-03-09

Det händer mycket inom detaljplaneområdet just nu! Reviderad standard och ny planbestämmelsekatalog från Boverket. Hur påverkar det GEOSECMA Fysisk planering?


Trelleborg jagar tungmetaller med GEOSECMA för en hållbar miljö

Publicerad 2016-03-08

Med GEOSECMA och ArcGIS som verktyg arbetar Trelleborg med uppströmsarbete för att spåra tungmetaller. När farliga ämnen som kadmium, zink och bly upptäcks i reningsverket då börjar detektivarbetet med att finna källan.


Automatisk NVDB-import

Publicerad 2016-03-03

Högre kvalitet på LVDB-data och enklare administration är några effekter av nyheter som är på gång i GEOSECMA LVDB.


Stora förväntningar på nytt programvarustöd

Publicerad 2016-03-02

S-GROUP Solutions utvecklar ett nytt programvarustöd för hantering av grävtillstånd, markupplåtelse och trafikanordningsplaner. Det nya stödet kommer att vara helt webbaserat och fungera även i surfplattan. Det innebär att ledningsägaren, entreprenören eller privatpersonen enkelt kan fylla i sin ansökan via webben och kontinuerligt följa sitt aktuella ärende. 


Nu ska det bli fart på bostadsbyggandet – Lantmäteriet blir utvecklingsmyndighet

Publicerad 2016-02-24

Lantmäteriet har fått i uppdrag att i nära samarbete med Boverket verka för ”Digitalt först – för en smartare samhällsbyggnadsprocess”. Syftet är att det ska gå snabbare, bli enklare och billigare att planera för nya bostäder genom att kommuner, byggherrar, företag och andra intressenter får tillgång till en samordnad digital samhällsbyggnadsprocess. Lantmäteriet ska fungera som en utvecklingsmyndighet för den digitala samhällsbyggnadsprocessen genom att främja öppen och datadriven innovation.


Varbergs kommun köper GEOSECMA Fastighetsdata

Publicerad 2016-02-22

Med GEOSECMA Fastighetsdata får Varberg ett standardiserat gränssnitt för integration mellan GEOSECMA Fastighet och andra förekommande verksamhetssystem än GEOSECMA.


Dala Vatten och Avfall AB köper GEOSECMA Fastighetsdata

Publicerad 2016-02-22

Med GEOSECMA Fastighetsdata får Dala Vatten och Avfall AB ett standardiserat gränssnitt för integration mellan GEOSECMA Fastighet och andra förekommande verksamhetssystem än GEOSECMA.


Karlskrona valde GEOSECMA for ArcGIS för sin parkverksamhet

Publicerad 2016-02-18

Karlskrona kommun har nu även sitt verksamhetsstöd för park i GEOSECMA for ArcGIS. Med GEOSECMA Park och grönyta får de ett program för att hantera allt ifrån planering, analyser och kostnadshantering till underhåll, trädinventering och lekplatsbesiktning.


Digitalisering och geodata – Lantmäteriet har siktet inställt på framtiden

Publicerad 2016-02-17

På GEOSECMA användarkonferens pratade Anders Sandin, divisionschef för Geodatadivisionen om Lantmäteriets framtidsplaner inom digitalisering och geodata. 


Utökat stöd för sammansatta byggnader i BAL - GEOSECMA Karta

Publicerad 2016-02-17

Under våren släpps en ny version av GEOSECMA Karta, som innehåller utökat stöd för hantering av sammansatta byggnader, d.v.s. byggnader som består av flera byggnadsdelar.


Symbolbibliotek baserad på Svenskt Vattens P109 finns nu för nedladdning

Publicerad 2016-02-15

Svenskt Vattens publikation P109, Koder och symboler för VA-ledningssystem, är nu fastställd. Vi har därför skapat ett symbolbibliotek baserat på de rekommendationer.


Envomap och GEOSECMA samverkar i jakten på miljöfarliga ämnen

Publicerad 2016-02-15

Vilka företag finns det som arbetar med miljöfarliga ämnen? Var ligger de rent geografiskt? Vilka företag kan ha orsakat att det kommer in miljöfarliga ämnen i reningsverket? 


Supporten så funkar det

Publicerad 2016-02-15

Du som kund har rätt till användningssupport under förutsättning att du har ett gällande supportavtal eller ett annat avtal där support ingår. Vad menas med användningssupport då?


Anpassningen av GEOSECMA till nya ÖFF 11.10

Publicerad 2016-02-11

Vi vill göra ett förtydligande avseende den information vi tidigare har skickat ut om anpassningen av GEOSECMA Fastighet till nya ÖFF 11.10.


Avloppen i Gävle avslöjade ökat kokainanvändande

Publicerad 2016-02-08

En gemensam lägesbild möjliggör samverkan mellan Socialförvaltningen på Gävle kommun och VA-bolaget Gästrike Vatten. Ett samarbete som innebär att man lyckats kartlägga vilka droger som förekommer i staden genom prover på avloppsvattnet.  Arbetet har gett VA-bolaget en bättre koll på vad som faktiskt kommer både in och ut ur reningsverken i form av droger. Och socialförvaltningen kan nu stå bättre rustad i sitt arbete mot droger. 


Digitalisering och samverkan i fokus på #GA16

Publicerad 2016-02-04

GEOSECMA Användarkonferens samlade i år över 300 personer från kommuner, organisationer och myndigheter. Inspiration och lära sig mer om de produkter man dagligen arbetar med är några anledningar till varför besökarna kommer.


Upplands-Bro får ett säkert datautbyte med GEOSECMA DWG/DXF

Publicerad 2016-02-02

I Upplands-Bro arbetar man med olika programvaror och skilda filformat vilket innebär att man har behov av att byta information med varandra, både inom kommunen och med andra externa aktörer. Med GEOSECMA-modulen DWG/DXF hanteras datautbyte utan hinder.


GEOSECMA är nu anpassat för nya ÖFF 11.10

Publicerad 2016-02-01

Modulen GEOSECMA for ArcGIS Fastighet är nu anpassad till Lantmäteriets nya version 11.10 av överföringsformatet ÖFF.


Svenljunga kommun köper GEOSECMA Fastighetsdata

Publicerad 2016-01-29

Med GEOSECMA Fastighetsdata får Svenljunga ett standardiserat gränssnitt för integration mellan GEOSECMA Fastighet och andra förekommande verksamhetssystem än GEOSECMA.


Webbaserat stöd för Grävtillstånd och Trafikanordningsplan

Publicerad 2016-01-27

S-GROUP Solutions påbörjar utveckling av nytt programvarustöd för att hantera Grävtillstånd, det vill säga tillstånd som krävs då man gräver i kommunal mark. Även trafikanordningsplaner, markupplåtelse och fakturaunderlag kommer att hanteras i arbetsflödet.


Hjälpen uppdaterad

Publicerad 2015-12-10

Vi har uppdaterat hjälpen i GEOSECMA med information om hur man kan hantera WMS-tjänster i GEOSECMA efter service pack 2.


Vellinge kommun utökar med Trafik och LVDB

Publicerad 2015-12-10

Sedan tidigare arbetar Vellinge kommun i flera av GEOSECMAs verksamhetsmoduler, till exempel Fysisk planering för hantering av detaljplaner, och Ledning VA för komplett hantering av sin VA-verksamhet. Nu har man valt att bygga vidare på sin ArcGIS-plattform med modulerna Trafik och LVDB.


Färgelanda kommun valde GEOSECMA

Publicerad 2015-12-04

När Färgelanda kommun upphandlade ett nytt modernt GIS-system för både intern och extern användning, föll valet på GEOSECMA.


Klimatanpassning vid nybyggnation

Publicerad 2015-11-23

Det blir allt viktigare för svenska kommuner att tänka på klimatförändringarnas påverkan vid nybyggnation och stadsplanering. Därför ger Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ut tips och råd för kommuner som arbetar med dessa frågor.


Geodatasamverkan växer, allt fler kommuner går med

Publicerad 2015-11-19

Allt fler kommuner väljer att gå med i Geodatasamverkan, idag är 209 kommuner medlemmar, det berättade Lantmäteriet på de kommunala lantmäteridagarna i Stockholm som gick av stapeln 18-19 november.


7000 ton skräp hamnar i avloppen

Publicerad 2015-11-19

9 av 10 svenskar är överens – endast kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ner i toaletten. Allt annat skräp är oacceptabelt, det visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.


Nu byter ArcCadastre namn till GEOSECMA Lantmäteri

Publicerad 2015-11-19

Namnbytet är den enda förändringen som berör produkten och träder ikraft den 1 december 2015 men kommer att synliggöras i programvaran i samband med första release 2016


Exploatörer missnöjda med handläggningstiden för bygglov

Publicerad 2015-11-17

2/3 av landets kommuner får dåliga betyg av företag som söker bygglov för exempelvis nyetablering. Det är framförallt långa handläggningstider som drar ner betyget. Det här visar en undersökning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL som presenteras i rapporten Öppna jämförelse Företagsklimat 2015 – en servicemätning av kommunerna myndighetsutövning.


Bättre avloppsvatten och slam med uppströmsarbete

Publicerad 2015-11-10

I en rapport från Svenskt vatten beskriv miljöinsatser som landets 40 revaq-anslutna reningsverk* har bidragit med under 2014. Genom att förbättra kvaliteten på avloppsvatten och slam så kan viktiga resurser som mull och näringsämnen återanvändas istället för att förloras i förbränning.


Vi syns på ARKAD

Publicerad 2015-11-10

Den här veckan besöker vi ARKAD på Lunds tekniska högskola. En mässa där LTH-studenterna har möjlighet att träffa blivande arbetsgivare, men där också blivande arbetsgivare har en chans att ta pulsen på studenterna.


Supporten har förstärkts ytterligare

Publicerad 2015-11-09

Sen ett par veckor har en ny röst svarat när ni ringt till supporten, vi välkomnar Gustav Wallner till supporten. Gustav har en masterexamen i naturgeografi med GIS-inriktning. Och nu är han laddad för att hjälpa er när ni behöver stöd.


Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Publicerad 2015-11-06

Plan-och bygglagen ändras den 1 januari 2016. Då får regeringen möjlighet att införa tidsgränser för kommunernas handläggningstid av ärenden som inte kräver bygglov. Det här efter att riksdagen sa ja till regeringens förslag om att ändra plan- och bygglagen.


Hotfix - GEOSECMA for ArcGIS 10.3

Publicerad 2015-11-05

Vi arbetar intensivt med att rätta samt verifiera korrigeringar i den senaste versionen av GEOSECMA (10.3).


Helsingborg blev Sveriges IT-kommun 2015

Publicerad 2015-11-04

Just nu pågår Kvalitetsmässan i Göteborg med temat svenska utmaningar. Under konferensen delades utmärkelsen Sveriges IT-kommun ut. Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Kvalitetsmässan, Digitaliseringskommissionen, VINNOVA samt IT & Telekomföretagen. En utmärkelse som delas ut vartannat år och i år hamnade priset i GEOSECMA-kommunen Helsingborg.


BAL utökas med adresser

Publicerad 2015-11-03

GEOSECMA Karta och BAL-funktionaliteten kompletteras med stöd för adresser! Dubbelarbete försvinner och ständigt aktuell information är några av vinsterna.


Bergs kommun valde GEOSECMA

Publicerad 2015-10-30

När Bergs kommun tittade på ett nytt modernt GIS-system för både intern och extern användning, föll valet på GEOSECMA. Den webblösning de nu får kommer att hantera både karta, fastighetsinformation, befolkningsdata och ärenden.


SKL vill att Riksarkivet får ett större ansvar för att stötta kommuner i digitaliseringen

Publicerad 2015-10-30

Att lagra pappersinformation är något svenska kommuner och myndigheter är duktiga på, enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Men när det gäller arkivering av den digitala informationen som finns är risken stor att information kommer att gå förlorad, menar SKL i en framställan till regeringen.


Sveriges godaste vatten finns i Bromölla

Publicerad 2015-10-22

Svenskt Vattens kranvattentävlingen 2015 är nu avgjord. Med omdömet ”Klockrent med en uppiggande, porlande känsla. Ett riktigt lyxvatten. Gnistrande rent och friskt, men ändå smakfullt med karaktär. Ett vatten som andas hälsa och välbefinnande”, så stod Bromölla som vinnare.


GEOSECMA Karta anpassas till myndighetsförändring

Publicerad 2015-10-07

Lantmäteriet introducerar en förändring av myndighetens kommunikationsgränssnitt för tjänstebaserat datautbyte (BAL) den 28 november. Därför kommer vi vid denna tidpunkt att tillhandahålla en uppdaterad version av GEOSECMA Karta som stödjer Lantmäteriets förändring. För dig som använder funktionen BAL innebär det att en ny version av GEOSECMA Karta behöver installeras.


GEOSECMA anpassas till ÖFF 11.10

Publicerad 2015-10-06

Lantmäteriet släpper i början av januari 2016 version 11.10 av överföringsformatet ÖFF. Förberedelser pågår för att anpassa GEOSECMA for ArcGIS Fastighet till den nya versionen.


GEOSECMA & ArcCadastre kunder med i topp bland Sveriges tillväxtkommuner

Publicerad 2015-10-06

Lessebo, Karlskrona och Hammarö hittar man i topp tio på listan över tillväxtkommuner i Sverige. Listan över alla kommuners placeringar är framtagen av intresseorganisation Företagarna och UC. Listan är en del av årets företagarkommuner där lokal tillväxt mäts och presenteras i rapporten "Uthållig Tillväxtrankning".


Nytt lagförslag för att snabba på byggandet

Publicerad 2015-10-06

Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att länsstyrelsen ska tas bort som instansnivå när det gäller överklagande av detaljplaner. Det skulle förkorta byggstartstiden med 3-4 månader, enligt regeringens förslag.


Svedala satsar vidare på GEOSECMA

Publicerad 2015-09-28

Svedala arbetar idag i flera GEOSECMA – moduler men för att få ett än mer komplett system har de nu valt att dessutom utöka med GEOSECMA Trafik.


Höör utökar med GEOSECMA Trafik

Publicerad 2015-09-28

Sedan tidigare har Höörs kommun arbetat i flertalet GEOSECMA – moduler, däribland fysisk planering, karta, park och grönyta m.fl. Nu har man dessutom valt att fylla på GIS-pusslet med ytterligare en pusselbit – nämligen GEOSECMA Trafik.


Vi behöver fler kvinnor till teknikbranschen

Publicerad 2002-11-25

Vi vill inspirera fler kvinnor att söka sig till IT-branschen genom att låta våra kvinnliga medarbetare berätta om deras yrkesroller innebär.


Publicerad 0001-01-01


Ny version GEOSECMA Lantmäteri (f.d. ArcCadastre)

Publicerad 0001-01-01

Nu finns en ny version av GEOSECMA Lantmäteri (f.d. ArcCadastre) tillgänglig att beställa.


Skyfallsproblematik och tillskottsvatten

Publicerad 0001-01-01

S-GROUP Solutions deltog vid Svenskt Vattens "Rörnät och Klimat" där skyfallsproblematik och tillskottsvatten var aktuella teman. Hur kan GEOSECMA Ledning VA bidra till långsiktig hållbar dagvattenhantering?


Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.