Publicerad 2021-06-03

Vår verksamhetsspecialist Annica berättar om sin roll på S-GROUP Solutions


Vad gör egentligen en verksamhetsspecialist på S-GROUP Solutions? Vi ringde upp Annica, som utgår ifrån vårt kontor i Gävle, och frågade hur hennes arbetsuppgifter ser ut.

Hej Annica! Vad kan du berätta om din roll på företaget?

Jag tillhör konsultteamet på företaget och arbetar där som verksamhetsspecialist och rådgivare inom VA-området. I den egenskapen är jag dessutom involverad i kravställningen på nya GEOSECMA VA så jag jobbar även tajt med Robert som är ansvarig produktchef för VA-området.
Vad gör en verksamhetsspecialist?

Vi är både verksamhetsspecialister och systemspecialister, inom vårt arbetsområde, på arbetsprocesserna och de produkter vi erbjuder. Vi finns alltså där för att stötta kunderna i de processerna.

I min roll som verksamhetsspecialist har jag mycket dialog med kunder, något som passar mig perfekt då jag är väldigt social som person. Kontakten kan röra allt från att prata om specifika saker som vi kan lösa här och nu, till ett nyinförande av vårt verksamhetssystem GEOSECMA for ArcGIS VA. Vid ett sådant införande är vi där och både driftsätter, produktionssätter och håller kurser för användarna. Vi följer dem helt enkelt på hela resan i deras implementation av systemet.

I vissa fall, när vi har en potentiell kund som vill veta mer om våra system och hur vi arbetar, går jag även in och stöttar vårt köpstödsteam med demovisningar.

På det stora hela handlar rollen som verksamhetsspecialist om att sätta nya arbetssätt. Att hjälpa våra kunder att komma igång och arbeta i nya system. Det är inte alltid lätt då de kanske är vana vid att jobba på helt andra sätt, så det är verkligen en härlig känsla när man ser att de fått grepp om hur det fungerar och inser hur bra det här är och hur det kommer att göra nytta i deras vardag. Att se dem få denna uppenbarelse, det ger verkligen lön för mödan.


Du nämnde att du även har en roll som rådgivare?

Ja våra större kunder, som jobbar med såväl många GEOSECMA-moduler som många delar i ArcGIS-plattformen, kan behöva stöd med att navigera i alla de verktyg och möjligheter som GEOSECMA och ArcGIS tillsammans erbjuder. Då jobbar vi tajt ihop med kund, har kontinuerliga avstämningar, kollar av deras behov och fokuserar framåt. En slags framåtsyftande roll där vi fångar upp kundens behov lite förenklat förklarat.
Sedan finns det även rådgivning i dess enklaste form där man exempelvis är med och guidar i något på timmar. Så det är en ganska yvig roll.


Vilka varierande och spännande uppgifter, vad är din största utmaning?

I rådgivningen är det nog att klura ut behoven och sätta en rimlig förväntan på dem. Vi arbetar väldigt mycket med lösningsorienterade människor, vi är tekniker och går direkt på lösning men det är viktigt att stanna upp och först ställa oss frågan varför. Varför ska vi göra det här, vad finns det för behov och vilka smärtor är det vi måste lösa? Här måste vi tillsammans med kunden nysta i dessa frågor innan vi kan komma igång rent praktiskt. Så att vi inte riskerar att komma på en lösning på något helt annat än det faktiska problemet.Vad har du för bakgrund?

Jag är utbildad Kart- och mätingenjör på högskolan i Gävle. Där blev jag sedan själv lärare och undervisade i grundkurserna för mätningstekniska delar och fjärranalys. Jag arbetade som lärare i cirka 5-6 år innan jag bytte till dåvarande Gävle Vatten (VA-avdelningen på Gävle kommun) och gick in i ett projekt där man skulle kravställa och implementera ett nytt verksamhetssystem för VA, dvs det som idag är en del av GEOSECMA Ledning VA. Under de elva år jag tillbringade där fick jag vara med och se hur GISet i en verksamhet utvecklas men också hur verksamhet och medarbetare utvecklas. Det var verkligen superintressant. VA är ett sådant enkelt men ändå komplext område, för det är så stort. Man kan hitta nyttor för geografisk information i vilken enhet man än pratar, även i ekonomi.Vilka fördelar har du av dina tidigare erfarenheter i din roll som verksamhetsspecialist?

Efter min tid på Gästrike Vatten har jag en bra kännedom om hur en VA-verksamhet fungerar. Vi jobbade med verksamhetsutveckling under i stort sett hela tiden som jag var där och då i nära samarbete med andra förvaltningar och enheter i kommunen. Så jag är bekväm i både system och verksamhet.


Hur länge har du arbetat på S-GROUP Solutions?

Jag har varit här på företaget i drygt 7 år nu.


Vad är det bästa med att arbeta på S-GROUP Solution?

Det är roligt att vara omgiven av kompetenta kollegor, tillsammans skapar vi verkligen ett grymt team. När det gäller dialogen med kund så är det bästa jag vet att kunna hjälpa dem att ”lösa deras huvudvärk”, att komma fram till en bra lösning och se den realiseras.

Höjdpunkten på året är vår användarkonferens där vi möter massor av förväntansfulla personer som får så mycket bra och nytt att ta in att de känner sig helt överväldigade när de går därifrån. Det blir ett slags kvitto på att allt det slit vi gjort under året kommer att komma till nytta för kommunerna. Det toppar allt.Vad skulle du vilja säga till någon som är nyfiken på din yrkesroll?

Tycker du om att jobba med teknik, geografisk information och verksamhetsutveckling är det spot on! Du får alla dessa tre komponenter samt att du kommer att utvecklas personligen, träffa massor av bra och lösningsorienterade människor och känna att du verkligen gör skillnad. I min roll är det snabba puckar som gäller. Tekniken springer på, så om du gillar att hänga med i ny teknik och hitta lösningar på problem – sök!

Se våra lediga tjänster här.


Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.