Publicerad 2022-03-22

ArcGIS 10.9.1


Nu lyfter vi GEOSECMA for ArcGIS till ArcGIS 10.9.1!

Med vårens plattformsuppdatering får du som användare av GEOSECMA for ArcGIS tillgång till ArcGIS 10.9.1. 

ArcGIS 10.9.1 innehåller många nyheter och nya funktioner som skapar möjligheter för dig som GIS-samordnare och användare. Nedan presenterar vi ett urval av dessa närmare!

På Esri Incs hemsida finns detaljerad information om samtliga nyheter.

Nyheter ArcGIS 10.9.1 Sundbyberg

Ny Map Viewer med ny funktionalitet för kartor och appar

ArcGIS 10.9.1 har en ny Map Viewer med nytt gränssnitt och ny funktionalitet. Den äldre versionen av Map Viewer som ingick i tidigare versioner går nu under namnet Map Viewer Classic. Du har fortfarande tillgång till den klassiska kartvisaren och kan välja vilken version som ska vara standard. 

Instant Apps

Den nya generationens Map Viewer ger dig möjligheten att snabbt och enkelt skapa appar direkt ifrån kartvisaren, så kallade Instant Apps. Instant Apps innehåller ett bibliotek av mallar att välja mellan och du guidas steg för steg till att hitta den bästa appen och verktygen för just din karta och dina användare:

  • Sök efter förmågor och verktyg som du vill att din app ska ha och se i vilka mallar dessa ingår.
  • Testa hur din karta skulle ut genom att förhandsvisa olika mallar. 
  • Styr hur användarna kan interagera med appen och dess verktyg.
ArcGIS 10.9.1 Instant Apps
Nytt skissverktyg

Den nya funktionen för att skapa ett skisslager ger dig möjlighet att snabbt och enkelt lägga till antal objekt direkt på din karta, såsom vattenstämplar med symboler, linjer, polygoner, cirklar och texter. Välj bland över 1000 nya symboler – kartnålar, träd, byggnader med mera. Det är möjligt att välja fyllnadsfärg, transparens, ange skalnivåer och göra andra inställningar för objekten i skisslagret.

Skapa diagram av din kartdata

Den nya funktionen för att skapa diagram från kartlager och tabeller gör det möjligt att visualisera och upptäcka mönster, trender och relationer i er kartdata. Du kan välja mellan tre typer av diagram – stapeldiagram, histogram och spridningsdiagram.

Skiss skissverktyg 10.9.1 ArcGIS


Nyheter 3D-visualisering

ArcGIS 10.9.1 nya möjligheter för 3D ger dig både snyggare kartor och bättre prestanda. Här är några av nyheterna:

Förbättrade möjligheter för vattenreflektioner
  • Med alternativet "kvalitetsläge" kan du visualisera vattenytor med hög kvalitet och låta omgivande berg, byggnader och andra 3D-objekt reflekteras i dem. 
  • Skapa realistiska vyer genom att låta solljus reflekteras i ytan.
  • Justera utseendet på våganimationer, såsom storlek och riktning.
  • Återge vattenytor mer realistiskt genom att välja om de ska visualiseras som hav, sjöar, floder eller pooler. 
Förbättrad prestanda
  • Förbättrad prestanda vid uppladdning av punktscenlager gör att stora mängder punkter, såsom träd, kan renderas mer effektivt.
ArcGIS Urban water reflection vatten reflektion

Nyheter och nya versioner av appar

ArcGIS 10.9.1 ger dig tillgång till både helt nya och uppgraderade versioner av apparna som ingår, däribland:

ArcGIS Field Maps – tre appar i en!

ArcGIS Field Maps är appen som ersätter ArcGIS Collector, ArcgIS Explorer och ArcGIS Tracker. Istället för att behöva växla mellan dessa appar för att kunna utföra olika arbetsmoment, något som kunde vara såväl tidskrävande som utmanande för fältarbetet, gör ArcGIS Field Maps nu motsvarande arbete möjligt med bara en app. 

ArcGIS Field Maps är tillgänglig oavsett om du är online eller offline. Ladda hem data och kartor för den utbredning du kommer att arbeta inom och använd den på samma sätt som om du vore online. Synka enkelt tillbaka datan, inklusive de förändringar du gjort, när du har bättre uppkoppling.

ArcGIS Field Maps fält utomhus arbete
Nya generationens ArcGIS Dashboards

Den nya versionen av ArcGIS inkluderar den nya generationens ArcGIS Dashboards – samma namn och samma utseende, men med en helt annan motorDen nya versionen är byggd på modern teknik (JavaScript API 4), är mer användarvänlig och har möjlighet att omfatta fler objekt. Med den förbättrade prestandan renderas såväl kartor som deras innehåll snabbare.

Dashboards som skapats med den äldre versionen kommer automatiskt öppnas med den nya, snabbare versionen. Den äldre versionen lever dock kvar ett tag till som ArcGIS Dashboards Classic.

Något som är bra att känna till är att den nya versionens dashboard har en annan utformning på sin URL – det innebär att länkar till dashboards i andra applikationer behöver justeras.

ArcGIS Dashboards 10.9.1


Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.