Publicerad 2021-11-25

Nya och utökade möjligheter i höstens release av ArcGIS Urban

ArcGIS Urban är det webbaserade modelleringsverktyget för fysisk planering som fungerar som en digital stadsmodell och samarbetsplattform i 3D. Sedan lanseringen i Sverige 2019 har många av landets kommuner valt att investera i ArcGIS Urban som stöd för analyser och volymstudier i tidiga skeden av planprocessen och för att skapa sömlöshet i den digitala samhällsbyggnadsprocessen.


Nyheter i höstens release

Höstens release av ArcGIS Urban innehåller nya och utökade möjligheter som medför stora fördelar för digital samhällsplanering:

Smart buffertverktyg för att skapa passager

Det nya buffertverktyget ger dig möjlighet att enkelt konstruera passager genom valda ytor utifrån en angiven bredd, till exempel för att illustrera en ny vägsträckning (se bild).

Buffert buffertverktyg Urban ArcGIS
Skräddarsydda indikatorer

Möjligheten att skräddarsy indikatorer för bebyggelses kapacitet har kompletterats med ett grafiskt verktyg för att illustrera hur olika parametrar förhåller sig till varandra (se bild).

Utökade möjligheter för lämplighetsmodellering

Verktyget för lämplighetsmodellering, som hjälper dig hitta det optimala läget utifrån olika kriterier, har förbättrats. Bland annat kan du enkelt återställa värden med ett knapptryck och en ytas lämplighet flaggas upp när du håller markören över den.

Urban Metrics Indikatorer grafiskt verktyg
Interaktiva dashboards och diagram

Låt interaktiva dashboards och diagram visualisera mätvärden för att lättare kunna fatta beslut utifrån din modell (se bild).

Möjlighet att importera byggnadsytor i 2D

Importera byggnadsytor i 2D som grund för dina byggnader för att kunna ge dem mer realistiskt utseende. Ange enkelt vilken byggnadstyp en yta ska ha och spar tid genom att utnyttja möjligheten att ladda upp flera polygoner samtidigt.

Dashboards diagram Urban ArcGIS
Uppdatera våningsplan med automatik

Nu är det möjligt att låta våningsplan uppdateras automatiskt när du gör förändringar i din modell, baserat på placering i höjdled. På så sätt kan du sömlöst skapa byggnadsytor under mark, som till exempel parkeringsgarage, utan att påverka noggrannheten för våningarna ovanför (se bild).

ArcGIS Urban ground Floor

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om ArcGIS Urban och hur verktyget kan fungera som en digital stadsmodell och samarbetsplattform i 3D för just din kommun? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.