Publicerad 2023-11-20

Spännande nyheter i höstens release av ArcGIS Urban!

Låt oss presentera ett urval av dem

Esri har nyligen lanserat den senaste versionen av ArcGIS Urban – modelleringsverktyget som på ett unikt sätt bidrar till att utveckla kommunal verksamhet inom fysisk planering. Se våra korta filmklipp där vi presenterar fyra spännande nyheter och hur du kan nyttja dem för att underlätta ditt arbete!


Efterlängtad nyhet – möjligheten att använda lokala koordinatsystem!

I den nya versionen finns möjligheten att arbeta i lokala scener i ArcGIS Urban – en efterlängtad nyhet som innebär att ni kan använda ert lokala koordinatsystem för era 3D-modeller. Något som inte bara ger tidsvinst på grund av mindre handpåläggning, utan också medför att mätresultat i modellen blir mer exakta.

Vad är ett lokalt koordinatsystem? Ett lokalt koordinatsystem är framtaget för att kunna visualisera en bit av jorden på en plan yta och Sveriges yta är uppdelad i flera olika lokala koordinatsystem. Möjligheten att använda lokalt koordinatsystem i ArcGIS Urban innebär att du inte längre kan zooma ut till hela jordklotet, utan blir begränsad till den yta som ert lokala koordinatsystem gäller för. 


Enkelt att kopiera Urbanmodell till lokalt koordinatsystem

Det är enkelt att ändra er befintliga Urbanmodell till ett lokalt koordinatsystem. Ägaren till modellen kan kopiera den, med dess befintliga inställningar, till ett lokalt koordinatsystem – och ägare till Planer och Projekt kan därefter addera dessa till den nya modellen. Tänk på att all grunddata behöver vara projicerad i ert lokala koordinatsystem.


Dashboard – tydlig guidning för mätvärden

Du får nu en tydlig visuell indikation om dina mätvärden inte är korrekt uppsatta, till exempel om du har glömt att fylla i vilken användning som en beräkning ska utgå ifrån och vilken konstant som ska tas med i beräkningen. Du ser en röd markering om dessa saknas – och om du håller musen över markeringen får du ett meddelande med mer information. 

Detta minskar risken för felaktiga beräkningar, spar tid och säkerställer att er statistik för smarta ytor och volymer i era planer i ArcGIS Urban blir korrekt.


Första steget mot ArcGIS Urban i ArcGIS Enterprise

Möjligheten med lokala koordinatsystem i ArcGIS Urban är det första steget mot att ArcGIS Urban även ska kunna användas i ArcGIS Enterprise. Denna efterlängtade release planeras under 2024. 

Vill du veta mer om den senaste releasen av ArcGIS Urban? Här kan du ta del av inspelningen av webbinaret från Esri (webbinaret är på engelska):

Webbinar: What's new in ArcGIS Urban

ArcGIS Enterprise


Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.