Cirka 30 % av kommunala belysningsanläggningar kommer på sikt att tas över av Trafikverket. Det är målsättningen i den översyn av kommunal belysning på statlig väg som initierats av SKL och Trafikverket.
Här guidar vi dig igenom de viktigaste delarna i myndighetsinitiativet:
Under 2018 och 2019 genomförs en pilotstudie i samarbete mellan Trafikverket och 17 kommuner. Målet är att ta fram en metodik samt en konsekvensbedömning. Därefter kommer en utvärdering att göras.
Alla svenska kommuner berörs men det påverkar särskilt små kommuner i landsbygd, eftersom det är i dessa som den övervägande delen av kommunal belysning längs statlig väg finns.
Nej. Syftet är att möjliggöra överlämning av belysningsanläggningar längs statlig väg, som idag förvaltas av kommunen, till Trafikverket. För kommuner som vill fortsätta äga och förvalta sådana belysningsanläggningar kommer det även i framtiden att vara möjligt. Förutsättningen är att de har minst den halva tekniska livslängden kvar och uppfyller grundläggande trafiksäkerhetskrav.
Syftet är att få ett enhetligt ägande så att man uppnår bättre standard både när det gäller underhåll, säkerhet och klimatpåverkan. De flesta belysningsanläggningarna byggdes när belysning för bilismen var i fokus. Idag är det de oskyddade trafikanterna, kollektivt resande, tillgänglighet och minskad klimatpåverkan som prioriteras, vilket medför att behoven förändrats.
Läs mer om initiativet i sin helhet på Trafikverkets hemsida
Med GEOSECMA for ArcGIS och vårt stöd för belysningshantering möjliggörs:
I filmen intervjuar vi Trafikverket för att gå igenom de viktigaste delarna i myndighetsinitiativet. Vi frågar: