Publicerad 2022-01-11

3 nyheter från årsskiftet inom detaljplanering


Så påverkas du som arbetar med detaljplaner

Nytt år och nya regler som berör detaljplaner! Vad gäller från 1 januari 2022? 

Vi har gjort en snabbguide kring Boverkets och Lantmäteriets regelverk och rekommendationer. Dessutom får du länktips till mer detaljerad information.


Boverkets och Lantmäteriets nya regelverk

  1. Det är obligatoriskt att tillämpa Boverkets nya föreskrift (2020:5) och allmänna råd (2020:6) vid antagande av nya detaljplaner samt vid ändring av befintliga planer som påbörjas från och med den 1 januari 2022.
  2. Nya detaljplaner ska även innehålla digitala planbeskrivningar. Det medför krav på att kategorisera innehåll, tagga med nyckelord och inordna innehåll under relevant team och grupperingar enligt Boverkets riktlinjer.
  3. Slutligen bör även detaljplaner levereras digitalt till Lantmäteriets Nationella geodataplattform. Målet är en effektivare samhällsbyggnadsprocess där alla har tillgång till nationellt standardiserad digital information.

Länktips

Rätt IT-stöd garanterar stöd för myndighetskrav

Vi tar ansvar för att GEOSECMA Fysisk planering utvecklas i takt med nya myndighetsregler. Med vår programvara får du stöd för hela planprocessen. I filmerna nedan får du se exempel på hur GEOSECMA stödjer aktuella myndighetskrav. 


Se film – Så påverkas GEOSECMA Fysisk planering av Boverkets nya regler

Se vår korta produktdemo där vi visar hur de nya allmänna råden och Planbestämmelsekatalogen påverkar utseende och arbetsmoment i modulen.


Se film – Så stödjer GEOSECMA Fysisk planering Boverkets nya krav på digital planbeskrivning

Se vår korta produktdemo där vi visar hur GEOSECMA Fysisk planering stödjer Boverkets nya krav på digitala planbeskrivningar i enlighet med Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2020:8). 


Se film – Så fungerar leverans av detaljplaner till Lantmäteriets Nationella geodataplattform

Se vår korta produktdemo där vi visar hur funktionaliteten fungerar för leverans av detaljplaner mellan GEOSECMA Fysisk planering och geodataplattformen. 


Projektstöd – GEOSECMA Fysisk planering

Vi erbjuder vägledning och workshop som ger dig och dina kollegor god kunskap om Boverkets och Lantmäteriets nya regelverk och dess omfattning. 

Med hjälp av projektstödet får ni förståelse för hur dessa implementerats i GEOSECMA Fysisk planering, vilket möjliggör att ni snabbt kommer i gång med tillämpning av myndigheternas nya regelverk. På så sätt kan ni fortsätta konstruera detaljplaner i samma takt som vanligt i enlighet med gällande regler.

Läs mer om projektstödet

Administration kontor

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.