Varje år samlar Esri tusentals engagerade deltagare till Esri User Conference i Kalifornien – världens största GIS-konferens. Årets konferens hade temat ”Creating the World You Want to See” och våra experter Oskar Andersson, Strategisk rådgivare, och Robert Eriksson, Produktchef för VA, befann sig på plats för att ta del av spännande intryck och nyheter för kommunal verksamhet.
Låt oss ta er med på första delen av vår resa genom konferensen, där Oskar och Robert delar med sig av:
Esri User Conference 2023 inleddes med att Esri’s grundare och VD Jack Dangermond intog scenen inför 18 000 deltagare. Som vi nämnde ovan var årets tema ”Creating the World You Want to See” – att skapa den framtid vi vill se. Vad vill vi se för framtid? Och hur kan GIS hjälpa oss att nå dit?
I sitt inspirerande tal lyfte Jack fram olika exempel på organisationer världen över som har gripit tag i GIS kraftfulla verktygslåda för att omsätta sina visioner till verklighet. Genom att dela med sig av deras framsteg inom verksamhetsområden såsom stadsplanering, trafikplanering och vatten- och avloppshantering, presenterade han GIS mångfacetterade förmåga att omvandla vårt sätt att betrakta och interagera med världen omkring oss.
Under konferensens "Imagery Summit", en sammankomst för att utforska användningen av bilder inom GIS, presenterade Pollen Systems hur de använder verktyg i ArcGIS-plattformen för att optimera jordbruk. I plattformen finns omfattande möjligheter för avancerad bildanalys och maskininlärning, såsom applikationen ArcGIS Drone2Map och tillägget ArcGIS Image Analyst.
Genom att samla in data från drönare och satelliter och kombinera denna med sensordata, har man skapat ett system som ger jordbrukare möjlighet att fatta välgrundade beslut. Till exempel bestämma optimal vattenmängd för grödor eller identifiera skadade plantor för att planera effektiva åtgärder.
Detta är bara ett exempel på den breda potential som avancerad bildanalys, maskininlärning och Artificiell Intelligens har. Tänk er en framtida situation där bilder från drönare och satelliter analyseras, för att generera ett dataset med samtliga träd ni behöver inventera i ert arbete med trädplanering. Förutom grundläggande information, såsom stamdiameter och kronstorlek, kommer ni att kunna se detaljer om trädens kvalitet och identifierade skador. Med en sådan nivå av datakvalitet blir det mycket enklare att arbeta med underhåll av era träd och att fatta välgrundade beslut om åtgärder.
Ett annat exempel är att använda drönarbilder för att kartlägga vägnätet och upptäcka potthål och andra skador som kräver reparation. Eller ännu mer imponerande, att utnyttja både bilder och AI för att tidigt upptäcka tecken på skador som håller på att utvecklas. Detta möjliggör insatser i ett tidigare skede, vilket är kostnadseffektivt och säkerställer trafikanters trygghet.
Noggrannhet är en grundsten vid insamling av data. Varje punkt, varje mätning och varje detalj spelar en avgörande roll i att bygga upp en pålitlig och exakt geografisk bild. I den kommande uppdateringen av ArcGIS Field Maps finns det nu möjlighet att säkerställa tillräcklig noggrannhet vid datainsamling. Den nya funktionen gör det möjligt att förhindra att användare manuellt registrerar data utanför sin faktiska position samt att ange noggrannhetsintervall som användaren måste befinna sig inom.
På så vis kan ni garantera att de uppgifter som samlas in är korrekta och kopplade till den plats där de registrerades, vilket eliminerar felaktiga insamlingar och avvikelser från önskad noggrannhetsnivå. Det ger er både en smidig fälthantering och en pålitlig och konsekvent datamängd av hög kvalitet.
Vill du veta mer om hur ni kan använda avancerad bildanalys, maskininlärning och AI eller fältinventering med hög noggrannhet och tillförlitlig data i er verksamhet? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.