Publicerad 2022-12-22

Härnösands kommun använder 3D-visualisering för att främja medborgardialog


Visar upp planerade byggprojekt i 3D-karta

Härnösands kommun publicerade strax innan sommaren en 3D-karta över kommunen på sin publika webbplats. Detta för att göra det enklare för kommunens invånare att ta del av information kring kommande byggprojekt samt att - genom visualiseringen - skapa en större förståelse för hur deras närområde påverkas av ett nybyggnadsprojekt.

 -   Vi har länge velat jobba med visualisering för att visa mer utåt och få en bättre medborgardialog. ArcGIS Urban är ett bra verktyg för att kunna göra det, berättar Patrik Pettersson, GIS-utvecklare på kommunens utvecklingsenhet.


Varför har ni valt att arbeta i ArcGIS Urban?

- Redan hösten 2020 började vi titta på hur vi skulle kunna arbeta mer med visualisering och skapa en bättre medborgardialog. Efter att ha letat hittade vi ArcGIS Urban, ett verktyg som gav oss rätt förutsättningar för det arbetet och dessutom öppnade upp för andra möjligheter. Vi valde att investera i ArcGGIS Urban och kom igång med arbetet i januari i år. Vårt första steg var att komma igång med medborgardialogen men ju mer vi arbetar i ArcGIS Urban desto mer inser vi hur mycket det går att använda det till.

Hur många är ni som arbetar i ArcGIS Urban?

- Hittills har det i stort sett varit jag men den här veckan har även ett par kollegor på planavdelningen börjat testa sig fram. Vi kommer att ha en del möten framöver där jag kommer att visa hur systemet fungerar och hur de kan arbeta lite mer i detalj utifrån sina arbetsområden.


Känns ArcGIS Urban greppbart som nybörjare?

-Ja det tycker jag absolut. Det är ju såklart en inlärningsperiod där man behöver få grepp om hur allt hänger ihop, men när man väl ”kommit över tröskeln” så tycker jag inte att det är särskilt svårt. Dessutom kom det en uppdatering i somras som jag tycker gjorde att det blev både mycket tydligare och lättare att arbeta i.

Jag jobbar ju nästan dagligen i systemet och jag upplever att jag nu snabbt kan bygga upp de gestaltningsförslag i 2D som jag får in från arkitekter så att vi kan få upp lite volymer och får en helt annan helhetsbild. Det är verkligen kul.

Smidigt att kunna se olika scenarier

Det är smidigt att kunna se vad som påverkas om vi ska exploatera ett visst område. Genom att kunna visualisera olika scenarier kan vi se vilka för- och nackdelar de olika alternativen har. Det kan exempelvis röra sig om naturvärden man vill ha kvar. Vi har även en hel del kulturmiljöer där vi måste se till så att en ny byggnad verkligen passar in i omgivningen.

Där är det kul att kunna ta in arkitekternas BIM-modeller i kartan istället för de klossformade modellerna.



Hur har 3D-kartan tagis emot av invånarna?

- Vi har fått bra respons, folk verkar tycka att det är roligt att kunna se hur slutresultatet kommer att bli. Vi stod nyligen på en företagsmässa och visade upp kartan på stora skärmar när en kvinna kom förbi och uttryckte oro över att det nya hotellet som ska byggas skulle kasta skugga på hennes hus. Vi gjorde då en skugganalys direkt på plats och det visade sig att det inte var så. Hon var väldigt glad när hon gick därifrån, berättar han med ett leende.

Hotell i 3D

Hur har ni kommunicerat ut denna tjänst till allmänheten?

Kommunikationsavdelningen har spridit informationen i kommunens kanaler och en del anställda har dessutom spridit det vidare i sina privata kanaler. Vi har även varit runt på en del mässor och liknande men vi skulle säkert kunna marknadsföra det ännu mer så att fler hittar tjänsten.


Har ni haft nytta av kartan i möten med politiken?

- Ja, än så länge bara vid ett par tillfällen men vi kommer att jobba med det ännu mer. Senast igår satt jag med en grupp politiker och visade upp en 3D-modell av ett område där vi kunde kika på olika scenarion och hur de skulle påverka omgivningen. Responsen jag fick av dem var att det var väldigt uppskattat och att de med hjälp av 3D-kartan fick en helt annan helhetsbild. Så det är något vi verkligen kommer att ha ännu mer nytta av framöver. 

Visualisera scenarier

Hur planerar ni att arbeta vidare i ArcGIS Urban?

- Nästa steg blir att lägga in vår översiktsplan i ArcGIS Urban och framöver även detaljplaner. Jag vill även utforska de analysmöjligheter som finns i systemet. Än så länge har jag inte hunnit mer än att kika lite på vilka möjligheter som finns, men det ser väldigt intressant ut. Dessutom ser jag fram emot när vi har kommit så pass långt i arbetet att man faktiskt kan följa hela resan från karta till färdigt bygge. Det ska bli roligt.

En annan kul grej som är på gång är att vi har en grupp praktikanter från gymnasiet som ska göra ett projektarbete där de har fått i uppgift att rita upp ett område i staden. Om de då exempelvis ritar det i CAD eller något annat illustrationsprogram så kanske vi även kan lägga in det i vår karta. 


Vad är ditt bästa tips för att komma igång med att arbeta i ArcGIS Urban?

- Jag tycker att jag har fått väldigt bra stöd från er med att komma igång. Mitt tips är att ta det steg för steg. Allt behöver inte hända på en gång. Lyft in det ni behöver för att komma igång, ni kan börja med markmodell och hus och utgå från det. Vi sitter exempelvis fortfarande i ett arbete med att besluta om vilka lager som ska användas internt som arbetsmaterial och vilka som ska användas utåt. Sedan tänker vi att allt behöver kanske inte finnas i en 3D-karta, utan är lättare att få en översikt över i en 2D-karta. Men för att summera så behöver allt inte ske på en gång, avrundar han och tillägger sedan att om det finns någon som har frågor eller vill utbyta erfarenhet av att arbeta i ArcGIS Urban får de gärna kontakta honom.



Tips för att komma igång i ArcGIS Urban

Vill ni veta mer om ArcGIS Urban?

Är du intresserad av ytterligare information om ArcGIS Urban och hur  verktyget kan fungera som en digital stadsmodell och samarbetsplattform i 3D för just din kommun? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.