Sverige står inför den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talet, vilket medför stora konsekvenser för såväl privatpersoner som arbetsmarknad och tillväxt av samhället i stort. Samtidigt ser man att ledtider för detaljplaner och bygglovshandäggning ökar, trots att antalet detaljplaner och bygglov faktiskt minskat. Vad beror det på?
Nyligen publicerades ”Nationellt Ledtidsindex” – en årlig rapport som redovisar kartläggning av ledtider för kommuners plan- och byggprocesser. Syftet med kartläggningen är att få ett mått på hur ledtider ser ut i Sveriges kommuner, vilka de största utmaningarna är och vad som krävs för att uppnå en kortare ledtid. 48 kommuner ingick i kartläggningen och vi hittar Gävle, Kalmar och Trosa kommun i topp för kategorierna stora, medelstora och små kommuner. Bakom rapporten står Initiativet Bygg i tid, Fastighetsägarna och Byggföretagen.
Rita detaljplaner. Konstruera detaljplaner. Det kan tyckas vara en lek med ord, men det innebär faktiskt mycket mer än så. Med konstruerade detaljplaner bär varje del av detaljplanen information som lagras i er planbestämmelsedatabas. Här kan kommunens detaljplaner och planbestämmelser samlas digitalt och sömlöst, vilket utgör grunden för en effektiv plan- och byggprocess.
Kalmar kommun är en av de kommuner som valt GEOSECMA Fysisk planering som verksamhetssystem för fysisk planering. Vill ni också ta steget till en mer effektiv plan- och byggprocess? Läs mer om GEOSECMA Fysisk planering
Med GEOSECMA Fysisk planering kan ni enkelt utföra avancerade analyser och visualisera resultatet av olika frågeställningar, såsom:
En ökad mängd överklaganden lyfts fram som en av faktorerna som har negativa konsekvenser för ledtider, enligt Nationellt Ledtidsindex och även i SKR:s rapport Överklagande av detaljplaner. Genom att nå ut med era planer på ett sätt som främjar tillgänglighet och medborgardialog har ni möjlighet att minska risken för överklagan genom bättre interaktion och förbättrad dialog med berörda intressenter och medborgare
Låt kartor, bilder, film och annan media berika er berättelse med ArcGIS StoryMaps! Inbyggda möjligheter för läsaren att interagera med presentationen hjälper till att ytterligare fördjupa förståelsen och skapa ett interaktivt och digitalt samrådsförfarande för era planer. En fördel för både kommun och medborgare!
Visualisera planer i olika interaktiva och digitalt drivna tillämpningar i 3D med ArcGIS Urban, för att på ett visuellt, informativt och engagemangskapande sätt nå ut med ställningstaganden, indikatorer och förutsättningar.
Rapporten konstaterar att Sveriges kommuner har olika förutsättingar för att korta sina ledtider. Att det är stora skillnaderna mellan kommunerna i undersökningen är inte förvånande, men man ser också att det finns tydliga skillnader mellan kommuner som har liknande förutsättningar.
Men ansvaret ligger inte enbart ligger hos kommunerna. Alla involverade aktörer – från exploatörer och byggherrar till myndigheter och lagstiftande organ – kan, genom att effektivisera sina processer och sitt arbetssätt, bidra till kortare ledtider för plan- och byggprocessen. Till exempel genom att säkerställa att man tillhandahåller kompletta handlingar i sin ansökan och genom att lagstiftningen minskar omfattningen av tidskrävande utredningar och överklaganden, säger Fastighetsägarna.