Publicerad 2023-01-20

Västervik Miljö & Energi först ut med GEOSECMA VA Förnyelseplanering


Under våren 2022 lanserade S-GROUP Solutions GEOSECMA VA Förnyelseplanering. Marknadens mest moderna IT-stöd för att arbeta proaktivt och systematiskt med förnyelseplanering av VA-nätet.
Västervik Miljö & Energi var Sveriges första VA-organisation som investerade i den nya modulen. 

Vi ringde upp Marika Gustafsson, VA-projektör och Samuel Hermelin, GIS-ingenjör för att få veta mer om varför de valde GEOSECMA VA Förnyelseplanering och på vilket sätt som modulen kommer skapa nytta i deras organisation.

.....................................................................................................................................

Läs mer: GEOSECMA VA Förnyelseplanering

.....................................................................................................................................

Samuel Hermelin och marika Gustavsson Västervik Energi

Ni är precis i startgroparna med att börja arbeta i GEOSECMA VA Förnyelseplanering, hur tycker ni att införandet av modulen har fungerat?

- Vi fick en tredagars introduktion med er verksamhetsspecialist Petra på plats här hos oss. Det uppskattade vi verkligen. Det var smidigt att någon nära till hands under dessa dagar och vi hade även möjlighet att ringa Robert (S-GROUP Solutions produktchef för VA) ifall det uppstod några tekniska problem eller funderingar, berättar Samuel och får medhåll från Marika.

- Ja, det kändes verkligen som ett privilegium att ha Petra på plats och införandet gick jättebra. Vi är väldigt nöjda med dessa dagar!


Ni är först ut med att investera i GEOSECMA VA Förnyelseplanering. Vad fick er att ta det beslutet?

- Första gången jag hörde er prata om detta verktyg och att jobba mer proaktivt var på er senaste användarkonferens AGC och jag blev eld och lågor, berättar Marika entusiastiskt. Jag satt vid tillfället och arbetade utifrån Svenskt Vattens förnyelseplaneringsdokument i Excel. Det var många meter ledningar, årtal med mera som skulle in i dessa dokument så jag kände att det här måste vara superbra!

AGC

Från akuta åtgärder till proaktivt arbetssätt

Marika berättar hur hon sedan gått och väntat på att modulen, som vid nämnda tillfälle bara var på planeringsstadiet, skulle lanseras. När det äntligen var dags våren 2022 lyfte hon genast fördelarna med att kunna samla all data, och enkelt analysera och visualisera behovet av förnyelse av VA-nätet i kartan, för sina chefer. De förstod behovet och hon ser nu fram emot att kunna arbeta mer långsiktigt med förnyelseplanering och inte enbart ”släcka bränder”.

GEOSECMA VA Förnyelseplanering

Vilka effekter har ni identifierat hittills?

Samuel och Marika, som arbetar i GEOSECMA VA Förnyelseplanering tillsammans med en tredje kollega, skrattar till och svarar att de egentligen bara hunnit jobba en dag i modulen. 

- Efter införandet väntade vi in en uppdatering från er där ytterligare förbättringar lagts till. Så de här första veckorna har vi ägnat åt att lära känna verktyget. Men vi ser de underlag vi kommer att kunna få fram som den stora vinningen, berättar Samuel.

- Ja precis! Där kommer vi få en bra visuell överblick över vårt VA-nät. Det är dessutom till stor hjälp att lätt kunna ta fram och visa upp dessa underlag för beslutsfattare. Det blir till exempel enklare att förmedla hur vi prioriterar i vilken ordning det ska bytas ut ledningar, när man kan visualisera informationen på det här sättet. Vi får en snygg överblick i kartan och klickar man på analys visas informationen i en fin stapel. Det sparar verkligen tid, lägger Marika till.


Värdet att ajourhålla grunddata

Vidare berättar de att de i samband med planeringen i den nya modulen fått en viktig bakläxa när det kommer till att ajourhålla sin databas. 

 - Vi har mycket ledningar som vi saknar ålder och dimension på och där har vi påbörjat en resa att få in mer data, vilket är bra. Bättre data, bättre resultat! konstaterar
Marika.

Beräknad förnyelsetakt

Att arbeta digitalt med förnyelseplanering känns som framtiden

- Det här känns som framtiden! Arbetet med digitalisering har ju pågått ett bra tag och ändå känns det som att vi bara är i startgropen. Jag tycker att det är bra att försöka hänga med här och jag gissar att vi, just på den här punkten, är ganska tidigt ute. Jag tror inte att det är så många som börjat arbeta digitalt med just förnyelseplanering ännu, säger Samuel entusiastiskt och får medhåll av Marika.


Vad ser ni för analysmöjligheter i GEOSECMA VA Förnyelseplanering?

- Det finns en hel del analyser som vi kommer att kunna göra i det här verktyget framöver. Vi kommer exempelvis kunna se om det är något område som har extra mycket driftstörningar eller hur en viss jordmån påverkar rörens livslängd, svarar Samuel.

- Jag tror även att vi kommer att upptäcka fler analys- och användningsområden ju mer vi jobbar i modulen, tillägger Marika.

Förnyelseplanering material Västervik Energi

Hur ser ni framåt på arbetet med förnyelseplanering?

- Nu när vi har det här verktyget ser vi ju såklart fram emot att kunna arbeta mer proaktivt med förnyelseplanering. På sikt är förhoppningen att kunna planera en större plan som sträcker sig över många år. Men vi kommer att börja i lite mindre skala nu med små planer för att få in lite rutin på arbetet. Vi har skaffat oss en bra grund i verktyget så nu behöver vi jobba på att få upp tempot och dessutom hitta vårt sätt att arbeta. GEOSECMA VA Förnyelseplanering är ett jättebra planeringsverktyg och vi kommer att spara mycket tid på att inte sitta och arbeta i en massa olika Excelark i fortsättningen, berättar de.


Vad skulle ni vilja skicka med för tips till andra kommuner som vill arbeta i GEOSECMA VA Förnyelseplanering?

- Att ha en bra grunddata, det är mitt främsta tips. Allt baseras på det, svarar Samuel. Vi lägger även in driftdata och filmer som vi redan innan hade i vår digitala databas. Ju mer underlag, desto bättre.

Tips för dig som jobbar i GEOSECMA VA Förnyelseplanering

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.