Har din kommun behov av att effektivisera brottsförebyggande insatser för att öka tryggheten hos sina invånare? Projektstödet Trygghetssamordning, tillsammans med standardverktyg som finns i ArcGIS-plattformen, gör det enkelt för kommunen att snabbt skapa ett digitalt och samordnat arbetsflöde kring trygghetssamordning.
Vårt projektstöd baseras på Brottsförebyggande rådets handledning i Effektiv Samordning för Trygghet (EST) och riktar sig till dig som är GIS-samordnare, verksamhetsutvecklare eller ansvarig för kommunens trygghetssamordning. Vi hjälper din kommun att skapa ett digitalt arbetsflöde som inkluderar rapportering, handläggning, samordning, analys och presentation av incidenter.
Arbetet med trygghetssamordning involverar många parter såsom kommun, polis, trygghetsvandrare, räddningstjänst, bostadsbolag med flera. Med vår lösning rapporteras alla incidenter, via ett standardiserat formulär, till en central källa och visualiseras i en gemensam kartbaserad lägesbild. På så sätt blir det enklare att fatta väl underbyggda beslut när man behöver samordna åtgärder och insatser.
Hur såg det ut i ett specifikt område under nyårsafton förra året? Behöver särskilda insatser planeras inför midsommarafton eller skolavslutning?
Genom kontinuerlig kartläggning får kommun och berörda samhällsaktörer tillgång till historik från tidigare år. På så sätt blir det enklare att fatta proaktiva beslut inför kommande år.
Observera att dashboarden till höger är baserad på påhittad testdata.
Den 1 juli 2023 träder en ny lag kraft som ger Sveriges kommuner ett brottsförebyggande ansvar. Syftet med lagen är att säkerställa att kommunerna arbetar med brottsförebyggande åtgärder på ett samordnat, effektivt och kunskapsbaserat sätt.
Enligt lagförslaget ska kommunerna ta fram en lägesbild över brottsligheten i kommunen och utifrån denna ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Vad innebär den nya lagen för er som kommun?
Karlskrona kommun var först ut med att implementera vårt projektstöd Trygghetssamordning. Se vår film där de berättar om sina erfarenheter, vilka positva fördelar de hittills uppnått samt vilka planer de har inför framtiden. De visar även arbetsflödet kring:
Vill du veta mer om hur Karlskrona kommun arbetar med trygghetssamordning med hjälp av ArcGIS verktyg? Ta del av deras handbok EST – Effektiv Samordning för Trygghet
Projektstödet omfattar 4 dagar och innehåller följande delar:
Tillgång till ArcGIS kommunlicens / ArcGIS Portal eller ArcGIS Online.